Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklinglevermousse med marinerade fikon och valnötter

Recept på kycklinglevermousse med rödvinsmarinerade fikon och honungsvalnötter. Får du mousse över är den perfekt att ha som smörgåspålägg. Håller cirka 5 dagar i kylen.

Kycklinglevermousse med marinerade fikon och valnötterKycklinglevermousse med marinerade fikon och valnötterKycklinglevermousse med marinerade fikon och valnötter
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 450 gkycklinglever
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 2 tsktimjan
  • 0,5 dlcalvados- konjak eller sherry
  • 150 gsmör- +100 g
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskrosépeppar

Rödvinsmarinerade fikon

  • 5fikon- färska
  • 2 dlrött vin
  • 1 dlrårössocker
  • 1 strimlaapelsinskal

Honungsvalnötter

  • 50 gvalnötskärnor
  • 2 msksmör
  • 2 tskhonung- flytande
  • 2 krmflingsalt

Sallad

  • 2endiver
  • 0,5rosésalladshuvud
  • 2 mskolivolja
  • 2 mskbalsamvinäger

Gör så här

  1. Skölj levern i kallt vatten och rensa bort eventuella senor och fett. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en stekpanna. Tillsätt levern och låt den steka med ca 5 min.

  2. Tillsätt timjan och calvados och låt sjuda ca 5 min, tills levern är genomstekt.

  3. Mixa levern i matberedare tillsammans med 150 g smör till en slät puré. Krydda med salt och peppar. Lägg moussen i en låg form och låt svalna.

  4. Smält 100 g smör. Låt det vita mjölkproteinet sjunka till botten. Skeda upp det klarade smöret över moussen och garnera med rosépeppar. Ställ i kylen ca 1 timme, till smöret stelnat.

  5. Fikon: Skär fikonen i klyftor.Koka ihop vin, socker och apelsinskal i en vid kastrull ca 15 min, tills det får en simmig konsistens. Vänd ner fikonen i sirapen.

  6. Valnötter: Stek valnötterna hastigt i smöret. Ringla på honungen och strö över saltet. Skaka pannan lätt och lägg upp nötterna på ett fat för att svalna.

  7. Sallad: Riv salladen i mindre bitar och blanda med olja och vinäger. Fördela salladen på tallrikar. Lägg 2–3 matskedar mousse, fikon och valnötter ovanpå och servera.

Vad tyckte du om receptet?