Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på kycklinglevermousse med rödvinsmarinerade fikon och honungsvalnötter. Får du mousse över är den perfekt att ha som smörgåspålägg. Håller cirka 5 dagar i kylen.
Skölj levern i kallt vatten och rensa bort eventuella senor och fett. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en stekpanna. Tillsätt levern och låt den steka med ca 5 min.
Tillsätt timjan och calvados och låt sjuda ca 5 min, tills levern är genomstekt.
Mixa levern i matberedare tillsammans med 150 g smör till en slät puré. Krydda med salt och peppar. Lägg moussen i en låg form och låt svalna.
Smält 100 g smör. Låt det vita mjölkproteinet sjunka till botten. Skeda upp det klarade smöret över moussen och garnera med rosépeppar. Ställ i kylen ca 1 timme, till smöret stelnat.
Fikon: Skär fikonen i klyftor.Koka ihop vin, socker och apelsinskal i en vid kastrull ca 15 min, tills det får en simmig konsistens. Vänd ner fikonen i sirapen.
Valnötter: Stek valnötterna hastigt i smöret. Ringla på honungen och strö över saltet. Skaka pannan lätt och lägg upp nötterna på ett fat för att svalna.
Sallad: Riv salladen i mindre bitar och blanda med olja och vinäger. Fördela salladen på tallrikar. Lägg 2–3 matskedar mousse, fikon och valnötter ovanpå och servera.