Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklinggryta med svamp och smörstekta morötter

Recept på mustig kycklinggryta med smörstekta morrötter. En stor kyckling som styckas i bitar räcker till 6 personer, eller så köper man färdigstyckad kyckling i bröst och lårdelar, gärna med skinnet kvar. Rotsakerna, lök och svamp bryns först och tillsätts mot slutet i grytan för att de ska ha kvar sin karaktär. Ett smakrikt mos med jordärtskocka är gott till grytan, men det passar också bra med ugnsrostad potatis.

Kycklinggryta med svamp och smörstekta morötter
Kycklinggryta med svamp och smörstekta morötter
Kycklinggryta med svamp och smörstekta morötter
Kycklinggryta med smörstekta morrötter och savojkål Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1kyckling- stor hel (ca 1,6 kilo) eller kycklingdelar gärna med med skinn (ca 1,4 kilo)
  • 2 tskcurry
  • 2 tsksalt- + 1 tsk
  • 1 krmnymald svartpeppar- + 1 krm
  • 1 msksmör- + 1 msk + 1 msk
  • 400 gmorötter
  • 250 gschalottenlök
  • 300 gkantareller- eller skogschampinjoner
  • 300 gsavojkål
  • 0,5 dlvatten- + 2 dl
  • 1bouquet garni- med t ex timjan, dragon, salvia, körvel, persilja
  • 1hönsbuljongtärning
  • 1lagerblad
  • 2 dltorrt vitt vin
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskdijonsenap

Tillbehör

  • potatismos- med jordärtskocka, se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Stycka kycklingen i bröst, ben och lårbitar. Halvera bröstbitarna. Krydda alla delarna med curry, 2 tsk salt och 1 tsk peppar.

  2. Bryn kycklingdelarna runtom i 1 msk smör tills de fått färg. Lägg över dem i en ugnssäker form och ställ in dem i ugnen medan rotsaker, lök och svamp bryns.

  3. Skrubba eller skala morötterna och skär dem om de är stora i mindre bitar. Skala schalottenlöken. Lägg morötter och lök i stekpannan och bryn dem i 1 msk smör. Skär savojkålen i bitar och blanda ner den i stekpannan. Häll över 1/2 dl vatten och låt brässera under lock i ca 5 min. Lägg morötter, lök och kål på ett fat.

  4. Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Bryn svampen i 1 msk smör tills den fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg svampen på fatet.

  5. Lägg bouquet garni, buljongtärning och lagerblad i en traktörpanna eller gryta. Häll på 2 dl vatten, vin och grädde och rör i senapen. Koka upp och koka samman såsen i ca 10 min.

  6. Lägg kycklingbitar, morötter, lök, kål och hälften av svampen i grytan. Lägg på lock och sjud grytan i ca 10 min. Kontrollera att kycklingen är genomkokt. Kycklingbenen ska ha 80° innertemperatur. Strö över resterande svamp och servera med potatismos med jordärtskocka.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på potatismos med jordärtskocka hittar du här:

Läs också: