Recept på potatismos med jordärtskocka hittar du här:
Läs också:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på mustig kycklinggryta med smörstekta morrötter. En stor kyckling som styckas i bitar räcker till 6 personer, eller så köper man färdigstyckad kyckling i bröst och lårdelar, gärna med skinnet kvar. Rotsakerna, lök och svamp bryns först och tillsätts mot slutet i grytan för att de ska ha kvar sin karaktär. Ett smakrikt mos med jordärtskocka är gott till grytan, men det passar också bra med ugnsrostad potatis.
Sätt ugnen på 150°. Stycka kycklingen i bröst, ben och lårbitar. Halvera bröstbitarna. Krydda alla delarna med curry, 2 tsk salt och 1 tsk peppar.
Bryn kycklingdelarna runtom i 1 msk smör tills de fått färg. Lägg över dem i en ugnssäker form och ställ in dem i ugnen medan rotsaker, lök och svamp bryns.
Skrubba eller skala morötterna och skär dem om de är stora i mindre bitar. Skala schalottenlöken. Lägg morötter och lök i stekpannan och bryn dem i 1 msk smör. Skär savojkålen i bitar och blanda ner den i stekpannan. Häll över 1/2 dl vatten och låt brässera under lock i ca 5 min. Lägg morötter, lök och kål på ett fat.
Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Bryn svampen i 1 msk smör tills den fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg svampen på fatet.
Lägg bouquet garni, buljongtärning och lagerblad i en traktörpanna eller gryta. Häll på 2 dl vatten, vin och grädde och rör i senapen. Koka upp och koka samman såsen i ca 10 min.
Lägg kycklingbitar, morötter, lök, kål och hälften av svampen i grytan. Lägg på lock och sjud grytan i ca 10 min. Kontrollera att kycklingen är genomkokt. Kycklingbenen ska ha 80° innertemperatur. Strö över resterande svamp och servera med potatismos med jordärtskocka.
Recept på potatismos med jordärtskocka hittar du här:
Läs också: