Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklingfrikassé med dill & späda grönsaker

God och vårig rätt med kyckling som får sjuda med kryddor och grönsaker.

Kycklingfrikassé med dill & späda grönsaker
Kycklingfrikassé med dill & späda grönsaker
Kycklingfrikassé med dill & späda grönsaker
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kgkycklinglår- ca

Kokspad

  • 1 lvatten
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tskvitpepparkorn
  • 0,5purjolök- i bitar
  • 1morot- i bitar
  • 1lagerblad
  • persiljekvistar

Grönsaker

  • 200 gsockerärter
  • 500 gspäda morötter
  • 6salladslökar

Sås

  • 2 msksmör
  • 3 mskvetemjöl
  • 6 dlkycklingbuljong
  • 12 mskcitronsaft- pressad
  • 1 tskströsocker
  • 1 dlgrädde
  • 1äggula
  • 0,5 dldill- hackad

Till servering

  • citronzest
  • färskpotatis- kokt

Gör så här

  1. Koka upp vattnet i en gryta tillsammans med saltet. Skölj av kycklinglåren i kallt vatten. Lägg ner dem i det kokande vattnet och sänk sedan värmen, så att vattnet sjuder. Tillsätt vitpeppar, purjolök, morot, lagerblad och persilja. Låt köttet sjuda, cirka 30 minuter.

  2. Ta upp köttet och lägg i en skål. Sila buljongen och koka ihop till 6 deciliter. Koka morötterna i lättsaltat vatten, cirka 5 minuter. Lägg i sockerärter och salladslök den sista minuten. Ta upp grönsakerna med hålslev och kyl dem snabbt i en skål med isvatten.

  3. Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet under omrörning. Späd med buljongen under omrörning. Låt såsen koka 3 minuter. Smaksätt såsen med citronsaft och socker. Vispa ihop grädde och äggula och rör ner i såsen. Såsen får inte koka mer. Tillsätt dillen strax före serveringen. Värm grönsakerna. Lägg kycklinglåren, lite av grönsakerna i en serveringsform och häll över den varma såsen. Garnera med citronzest och extra dill. Servera med resten av grönsakerna och kokt färskpotatis.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök