Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklingfärsfyllda gula lökar med tomatconcassé

Fyll gula lökar med en matig kycklingfärs och ugnsbaka med tomatconcassé.

Kycklingfärsfyllda gula lökar med tomatconcassé
Kycklingfärsfyllda gula lökar med tomatconcassé
Kycklingfärsfyllda gula lökar med tomatconcassé
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 68gula lökar- jämnstora

Fyllning

  • 0,5 dlfullkornsbulgur
  • 1 dlvatten- kokande
  • 1 dlinkråm från lökarna- hackat
  • 400 gkycklingfärs
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 tskrosmarin- hackad
  • 1 tsksalvia- hackad
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 1 dllagrad hårdost- riven

Concassé

  • 2 dlinkråm från lökarna- hackat
  • 1vitlöksklyfta- riven
  • 2 mskolivolja
  • 1 burkkrossade tomater- 400 g
  • 2 msktomatpuré
  • 0,5 tskströsocker
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 tskkörvel- torkad

Till garnering

  • rosmarin och salvia- färsk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär av toppen och en bit vid rotfästet på lökarna. Förkoka lökarna, tre i taget, på en tallrik. Täck med och lock i mikron och tillaga på 750W, cirka 3 minuter. Låt dem svalna. Gröp ur inkråmet på lökarna med hjälp av kuljärn (eller en tesked) – men spara yttersta delen. Hacka inkråmet från lökarna, som ska användas i fyllningen och till tomatconcassén.

  2. Fyllning: Lägg bulgurn i en skål och häll över kokande vattnet. Låt svälla 10 minuter. Blanda hackat inkråm från lökarna med kycklingfärs, bulgur, salt, peppar, rosmarin, salvia och grädde. Rör om till en jämn smet. Fyll lökarna med färsen och lägg dem i en smord ugnssäker form. Fördela riven ost på toppen.

  3. Tomatconcassé: Fräs lök och vitlök i en gryta med olivolja, tills löken är mjuk, cirka 3 minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och socker. Rör om och koka på låg värme, cirka 10 minuter. Smaka av salt, peppar och körvel. Skeda concassén vid sidan om lökarna. Ugnsbaka i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök