Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklingbuljong

Med ett lager hemkokt kycklingbuljong i frysen kan du laga hur god mat som helst – när som helst. Börja fondspara nu!

Kycklingbuljong
Kycklingbuljong
Kycklingbuljong
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1kyckling- ca 1,2 kilo
  • 1purjolök
  • 2morötter
  • 1gul lök
  • 10 stjälkarpersilja
  • 10svartpepparkorn
  • 2lagerblad
  • 4 lvatten
  • 1 msksalt

Gör så här

  1. Stycka kycklingen i fyra bitar. Skär bort gumpen. Ansa och skär purjolöken i bitar. Skala och skär morötter och lök i bitar.

    Foto: Stefan Wettainen

    kycklingbuljong-steg-for-steg

  2. Lägg kycklingen i en gryta och häll på vattnet. Koka upp. Skumma väl med en hålslev. Tillsätt rotfrukter, persiljestjälkar, pepparkorn och lagerblad. Låt buljongen sjuda under lock ca 1 timme.

    Foto: Stefan Wettainen

    kycklingbuljong-skumma

  3. Ta upp kycklingen ur buljongen, den kan ätas direkt eller frysas in urbenad och skuren i mindre bitar. Sila buljongen, först i ett durkslag för att få bort rotfrukter och kryddor och sedan genom en finmaskig sil. Koka ihop buljongen utan lock tills hälften återstår. Krydda med salt.

    Foto: Stefan Wettainen

    kycklingbuljong-sila

  4. Använd buljongen som bas i soppor eller såser. Ät den direkt eller frys in i burkar eller förpackningar. Ska du frysa buljongen så fyll inte burkarna ända upp, vätskan måste ha plats att expandera.

    Foto: Stefan Wettainen

    kycklingbuljong-i-soppa

Vad tyckte du om receptet?

Alla borde koka egen buljong då och då. Det tar visserligen lite tid, men det är ”passiv matlagning” – buljongen sköter sig själv i grytan och du blir rikt belönad; den koncentrerade smaken blir fantastisk i soppor och grytor och risotto. Frys in och lägg upp ett lager, tipsar Cecilia Lundin, matredaktör.

 

3 soppor på buljong

• Asiatiska smaker: citrongräs, ingefära, chili, koriander, nudlar

• Spanska smaker: saffran, paprika, vitlök, ris

• Italienska smaker: tomat, basilika, parmesan, spagetti