När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1kyckling- ca 1,2 kilo
1purjolök
2morötter
1gul lök
10 stjälkarpersilja
10svartpepparkorn
2lagerblad
4 lvatten
1 msksalt
Gör så här
Stycka kycklingen i fyra bitar. Skär bort gumpen. Ansa och skär purjolöken i bitar. Skala och skär morötter och lök i bitar.
Foto: Stefan Wettainen
kycklingbuljong-steg-for-steg
Lägg kycklingen i en gryta och häll på vattnet. Koka upp. Skumma väl med en hålslev. Tillsätt rotfrukter, persiljestjälkar, pepparkorn och lagerblad. Låt buljongen sjuda under lock ca 1 timme.
Foto: Stefan Wettainen
kycklingbuljong-skumma
Ta upp kycklingen ur buljongen, den kan ätas direkt eller frysas in urbenad och skuren i mindre bitar. Sila buljongen, först i ett durkslag för att få bort rotfrukter och kryddor och sedan genom en finmaskig sil. Koka ihop buljongen utan lock tills hälften återstår. Krydda med salt.
Foto: Stefan Wettainen
kycklingbuljong-sila
Använd buljongen som bas i soppor eller såser. Ät den direkt eller frys in i burkar eller förpackningar. Ska du frysa buljongen så fyll inte burkarna ända upp, vätskan måste ha plats att expandera.
Foto: Stefan Wettainen
kycklingbuljong-i-soppa
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 25 röster)
Alla borde koka egen buljong då och då. Det tar visserligen lite tid, men det är ”passiv matlagning” – buljongen sköter sig själv i grytan och du blir rikt belönad; den koncentrerade smaken blir fantastisk i soppor och grytor och risotto. Frys in och lägg upp ett lager, tipsar Cecilia Lundin, matredaktör.