Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklingben med örtsatay

Kycklingben med örtsatay är kryddig och god. Sataysåsen kan förberedas dagen före. Kycklingen är godast nystekt.

Kycklingben med örtsatay
Kycklingben med örtsatay
Kycklingben med örtsatay
Foto: Simon Bajada

Ingredienser

  • 1 kgkycklingben

Marinad

  • 4vitlöksklyftor
  • 2schalottenlökar
  • 1 krukakoriander
  • 1 krukathaibasilika
  • 3 mskrapsolja
  • 3 msksoja- thai- eller japansk
  • 3 mskingefära- riven, färsk
  • 2 mskchiliflakes
  • 2 msklime- pressad
  • 1 mskfisksås- asiatisk
  • 1 msksesamolja

Örtsatay

  • 3 dljordnötter- salta
  • 2schalottenlökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5citrongräs
  • 1 mskkorianderfrön- hela
  • 1 mskspiskummin- hel
  • 3 mskrapsolja
  • 3 msktamarinde pasta
  • 6 dlvatten
  • 4 mskpalmsocker- eller farinsocker
  • 1 mskingefära- riven, färsk
  • 1 tsksalt
  • 0,5 krukakoriander
  • 2 msklime- pressad
  • 1 mskfisksås- asiatisk

Tillbehör

  • ris

Gör så här

  1. Marinad: Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka koriander och thaibasilika. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i kycklingen och låt stå ca 1 timme.

  2. Örtsatay: Mixa jordnötterna grovt i en matberedare. Skala och finhacka lök och vitlök. Krossa och finstrimla citrongräset.

  3. Rosta koriander och spiskummin i en torr het panna tills de börjar få färg. Stöt kryddorna i mortel.

  4. Fräs lök, vitlök, koriander och spiskummin i olja i en kastrull 2–3 min. Tillsätt jordnötter och citrongräs. Blanda tamarindpasta och vatten, häll i. Tillsätt socker, ingefära och salt. Låt koka utan lock till en tjock sås, ca 10 min.

  5. Hacka koriandern och blanda ner i såsen. Smaka av med lime och fisksås.

  6. Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingbenen på en plåt. Stek dem mitt i ugnen tills de är genomstekta, ca 25 min. Servera kycklingbenen med varm sataysås och ris.

Vad tyckte du om receptet?