Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kyckling med jordärtskockscrème, champagnekokt kål och sky med valnöt

Kyckling med jordärtskockscrème, champagnekokt kål och sky med valnöt är en matupplevelse utöver det vanliga, enligt provköket vid provlagning. Fantastiska smaker och konsistenser!

Kyckling med jordärtskockscrème, champagnekokt kål och sky med valnötKyckling med jordärtskockscrème, champagnekokt kål och sky med valnötKyckling med jordärtskockscrème, champagnekokt kål och sky med valnöt
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 600 gmajskycklingbröst
  • 1 tsksalt
  • 1 mskolivolja

Champagnevinägersky

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör
  • 2,5 dlvatten
  • 3 mskkalvfond- konc
  • 2 mskchampagnevinäger- eller vitvinsvinäger
  • 3 kvistartimjan
  • 0,75 dlvalnötter

Champagnekokt kål

  • 300 gvitkål
  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 50 gsmör
  • 2 dlchampagne- eller torrt vitt vin
  • 0,5 dlchampagnevinäger- eller vitvinsvinäger
  • 2 krmsalt

Bakade jordärtskockor

  • 6jordärtskockor- jämnstora
  • 1 mskrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Jordärtskockscrème

  • 350 gjordärtskocka
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 1 tsksalt

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Sky: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull ca 2 min. Tillsätt vatten, fond, vinäger och timjan. Låt skyn koka ihop tills ca 1 1/2 dl återstår.

  2. Kål: Ansa och finstrimla kålen. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs kål, lök och vitlök mjuka i smör i en kastrull. Häll i vin och vinäger. Låt koka långsamt ca 30 min. Krydda med salt.

  3. Bakade jordärtskockor: Sätt ugnen på 200°. Skala jordärtskockorna och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över salt. Ugnsbaka dem mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Kyckling: Sänk ugnstemperaturen till 150°. Salta kycklingfiléerna. Bryn dem runt om i smör i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 25 min. Ta ut och låt kycklingen vila i rumstemperatur ca 10 min.

  5. Crème: Skala och koka skockorna i grädde och mjölk i en kastrull tills de är sönderkokta. Låt skockorna rinna av och lägg dem i en mixer. Mixa dem slätt och salta. Späd med gräddmjölken vid behov.

  6. Sky: Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna. Blanda ner dem i skyn och låt den koka upp.

  7. Fördela jordärtskockscrème i botten på tallrikar. Skär kycklingen i bitar och lägg dem på crèmen. Lägg kål och jordärtskockor vid sidan om. Häll över skyn och garnera med smörgåskrasse.

Vad tyckte du om receptet?

Att dricka till kycklingen

Richard Juhlin: Eftersom vi fläskat på så ordentligt med kraft redan till fisken var det omöjligt att backa. En trio tungt pinot-dominerade mogna storheter fick avsluta vår lilla nyårsmiddag. Sida vid sida stod de där så resliga och pampiga, men samtidigt så olika. NV Piper-Heidsieck från 50-talet var kanske lite väl stilla och dov för att lyfta fram renheten i Mattias kreation, men å andra ­sidan spelade vinet förnämligt med de vaxartade tonerna från valnöten. Fenomenalt vitala 1976 Gaston ­Chiquet Special Club lyckades med konststycket att för stunden vinna gruppens yttersta kärlek i mördande konkurrens med 1996 Krug, som sin relativa ungdom och extremt syrliga framtoning till trots var den mest följsamma gastronomiska partnern denna gång.

Alternativ från Systembolagets fasta sortiment

Krug Grande Cuvée (7494) Champagne, Frankrike,1 485 kr. Pampigt och elegant med fin stram syra och och lätta fatinslag.