Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kyckling i ugn med grönsaker och citrus- och fetaröra

Medelhavsinspirerad kyckling i ugn med grönsaker och citrus- och fetaröra är praktiskt och perfekt som bjudmat. Allt i en form!

Kyckling i ugn med grönsaker och citrus- och fetaröraKyckling i ugn med grönsaker och citrus- och fetaröraKyckling i ugn med grönsaker och citrus- och fetaröra
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1kyckling- stor, gärna majskyckling (ca 2 kilo)
  • 0,5 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 3paprikor- gärna i olika färger
  • 1fänkålsstånd
  • 1rödlök
  • 2 klyftorvitlök
  • 1 burkolivmix- (290 g)
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 1 dlvatten
  • 3 mskkonc kycklingfond
  • 50 gsmör
  • 1apelsin

Citrus- och fetaröra

  • 1 krukabasilika
  • 1 krukaoregano
  • 2 klyftorvitlök
  • 1citron- rivet skal
  • 1 dlapelsin- pressad
  • 1,5 mskcitron- pressad
  • 1 dlolivolja
  • 150 gfetaost
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 3 dlris- gärna jasmin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Stycka kycklingen i åtta delar. Bryn dem runt om i olja i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en långpanna.

  2. Kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Ansa och skär fän­kålen i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Skala och grovhacka vitlöken. Fördela grönsaker, lök, vitlök och oliver runt kycklingen.

  3. Blanda vin, vatten och fond och häll runt om kycklingen. Klicka över smör. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och strö det över kycklingen. Skär apelsinen i skivor och lägg dem på kyckling och grönsaker.

  4. Tillaga mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt, 75° innertemperatur, beräkna ca 45 min.

  5. Röra: Repa örterna och finhacka dem, spara några kvistar till garnering. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop örter, vitlök, citronskal, apelsin- och citronsaft och olja. Smula i fetaosten och krydda med salt och peppar. Rör om försiktigt.

  6. Ta ut långpannan och klicka lite av citrus- och fetaröran över kycklingen. Garnera med de sparade örterna.

  7. Servera kycklingen med resterande röra och ris.

Vad tyckte du om receptet?