Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kyckling five spice

Recept på kryddig kycklingrätt. När man tröttnat på sina vanliga smaker i köket kan det vara värt att lägga lite extra tid och omsorg för att hitta något nytt och spännande. Den kinesiska kryddan five spice är en sådan. Den hittas i större livsmedelsbutiker eller i butiker med asiatiska livsmedel.

Kyckling five spiceKyckling five spiceKyckling five spice
Kryddig kyckling toppad med salladslök. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 gkycklinglårfiléer

Marinad

  • 12 dlmatyoghurt- eller turkisk ­yoghurt
  • 1vitlöksklyfta
  • 3 mskostronsås
  • 2 mskfive spices (kinesisk krydda)
  • 2 mskjapansk soja
  • 2 mskrapsolja
  • 1 msksrirachasås
  • 1 msksesamfrö

Tillbehör

  • 4morötter
  • 3 dlris- matvete eller havreris
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Garnering

  • salladslök

Gör så här

  1. Skär kycklinglåren i 3 bitar vardera. Skala och pressa ner vitlöken i yoghurten. Tillsätt övriga ingredienser till ­marinaden. Lägg kycklingen i marinaden och vänd runt den så att den täcks av marinaden. Ställ in i kylen i ca 30 min eller längre. Kycklingen kan ligga i ­marinaden i ett dygn.

  2. Sätt ugnen på 200°, gärna varmluft. Skrubba eller skala morötterna och skär dem i stavar. Blanda dem med 1 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord ugnssäker form.

  3. Ta upp kycklingbitarna ur marinaden och lägg dem i en smord ugnssäker form. Ställ in morötter och kyckling mitt i ugnen och tillaga i ca 30 min tills kycklingen är genomlagad och morötterna har fått fin färg.

  4. Strimla salladslöken. Servera kyckling med morötter, ris eller matvete och skyn som bildas i formen från kycklingen. Strö över salladslök.

Vad tyckte du om receptet?