Recept på kuvertbröd med morotsgarnering som går utmärkt att frysa.Foto: Per Ranung
(Betyg: 0 · 0 röster)
Poolish
32bröd
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 dlvatten
1,5 dlvetemjöl- (90 g)
1 gjäst
Bortgörning
4,5 dlvatten
25 gjäst
16 dlvetemjöl- (960 g)
1 msksalt
1 mskhonung
25 gsmör
Garnering
2 – 3morötter
2 mskolivolja
Poolish
Blanda ingredienserna till en slät smet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 10–15 timmar.
Bortgörning
Blanda poolishen med resterande ingredienser till en smidig deg. Arbeta degen ca 15 min i maskin. Låt den vila ca 5 min.
Dela degen i 32 bitar. Forma bitarna till avlånga bröd, ca 6 cm. Låt vila under plastfolie ca 10 min.
Skala och skiva morötterna på längden med en potatisskalare.
Kavla ut två "tungor” av bröden från varje långsida, gärna med en mindre kavel. Pensla toppen av tungorna med olja och vik den ena över den andra som ett kuvert. Linda ett morotsband runt om varje bröd och lägg dem med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, 50–60 min. Sätt ugnen på 250°.
Grädda bröden mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna på galler.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 0 · 0 röster)
Vad betyder orden?
Bortgörning: Blandning av ingredienserna.
Fördeg: Deg som görs i förväg, för att sedan blandas med degspad och resten av ingredienserna för att få bättre bakegenskaper. Exempel på fördegar är surdeg, raskdeg och skålldeg.
Poolish: En fördeg med liten mängd jäst, som gör att brödet får mer smak. Liknar surdeg.
Raskdeg: En fördeg med jäst. Ordet raska betyder också jäsa.
Recept: Moa brink och Susanna Söderman
Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.