Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kuvertbröd med morotsgarnering

Recept på kuvertbröd med morotsgarnering. Använd tunna kavlingspinnar till dekorationen, så kan du kavla riktigt tunna tungor.

Provkökets tips! Grädda morotsbröden 7-8 min och frys sedan in dem. Då kan du tina dem och dem grädda färdigt precis före servering.

Lär dig mästerbagarnas lingo i ordlistan här nedanför!

Kuvertbröd med morotsgarnering
Kuvertbröd med morotsgarnering
Kuvertbröd med morotsgarnering
Recept på kuvertbröd med morotsgarnering som går utmärkt att frysa. Foto: Per Ranung

Poolish

  • 1 dlvatten
  • 1,5 dlvetemjöl- (90 g)
  • 1 gjäst

Bortgörning

  • 4,5 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 16 dlvetemjöl- (960 g)
  • 1 msksalt
  • 1 mskhonung
  • 25 gsmör

Garnering

  • 23morötter
  • 2 mskolivolja

Poolish

  1. Blanda ingredienserna till en slät smet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 10–15 timmar.

Bortgörning

  1. Blanda poolishen med resterande ingredienser till en smidig deg. Arbeta degen ca 15 min i maskin. Låt den vila ca 5 min.

  2. Dela degen i 32 bitar. Forma ­bitarna till avlånga bröd, ca 6 cm. Låt vila under plastfolie ca 10 min.

  3. Skala och skiva morötterna på längden med en potatisskalare.

  4. Kavla ut två "tungor” av bröden från varje långsida, gärna med en mindre kavel. Pensla toppen av tungorna med olja och vik den ena över den andra som ett kuvert. Linda ett morotsband runt om varje bröd och lägg dem med ­skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, 50–60 min. Sätt ugnen på 250°.

  5. Grädda bröden mitt i ugnen   10–12 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Vad betyder orden?

Bortgörning: Blandning av ingredienserna.

Fördeg: Deg som görs i förväg, för att sedan blandas med degspad och resten av ingredienserna för att få bättre bakegenskaper. Exempel på fördegar är surdeg, raskdeg och skålldeg.

Poolish: En fördeg med liten mängd jäst, som gör att brödet får mer smak. Liknar surdeg.

Raskdeg: En fördeg med jäst. Ordet raska betyder också jäsa.

Recept: Moa brink och Susanna Söderman

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.