Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kumminkryddade brytbullar

En vällagrad västerbottensost och ett riktigt gott bröd hör till kräftbordet. Här ger jag brödet kumminsmak. Genom att lägga bullarna så tätt på plåten att de kan jäsa ihop får du ett dekorativt festbröd.

Kumminkryddade brytbullar
Kumminkryddade brytbullar
Kumminkryddade brytbullar
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 75 gsmör
  • 5 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 1,5 tsksalt
  • 2 mskhonung
  • 1 mskkumminfrön- nystötta
  • 12 dlsiktat dinkelmjöl

Pensling och garnering

  • vatten
  • kumminfrön- stötta

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet och värm till fingervärme, 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.

  2. Tillsätt resten av degspadet, salt, honung, kummin och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.

  3. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i tre delar och rulla dem till längder. Dela varje längd i 10 bitar och rulla dem till bullar.

  4. Fukta en hopvikt handduk. Tryck bullarnas ovansida först mot handduken och doppa dem sedan i kumminfrön. Lägg dem cirka 1 centimeter från varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

  5. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök