Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Knäckebröd kan vara tidskrävande men detta är en liten sats vilket gör att de bakas snabbt. Men älskar du att kavla och har tid kan receptet givetvis dubbleras eller fyrdubblas. Det är en fin julklapp att få en burk med hembakat knäckebröd!
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt olja, kummin, salt, rågmjöl och lite av vetemjölet. Arbeta degen och tillsätt mer vetemjöl under tiden, degen ska bli smidig och släppa bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar. Kavla ut en bit i taget på mjölad arbetsbänk till en rektangel. Kavla degen med kruskavel eller nagga med en gaffel. Sporra eller skär degen i rutor, ca 5 x 10 cm. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 275°.
Pensla rutorna med vatten och strö på lite kummin på varje. Grädda mitt i ugnen i ca 6 min tills de fått fin färg, passa noga så att de inte bränns. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
Läs också: