Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Brödet har en kraftig smak av kummin och passar utmärkt till grytan eller till en bit dessertost.
Dag 1: Vispa grahamsmjöl, vatten och jäst i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå till nästa dag.
Dag 2: Blanda fördegen med jäst, vatten, potatis, olivolja, kummin, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt i maskin ca 10 min. Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och tryck ut degen försiktigt till en platta. Stöt/ pressa ur luften ur degen och vik sedan ihop den, se ovan. Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa ytterligare 45 min. Ta upp degen och pressa ur luft och vik igen. Låt jäsa ytterligare 45 min.
Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i två bitar utan att pressa ur luft. Forma bitarna försiktigt till 2 limpor. Sikta rågmjöl på en handduk och lägg limporna på handduken. Täck och låt jäsa ca 45 min.
Sätt ugnen på 250°. Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli riktigt het. Skåra bröden på längden. Lyft försiktigt över limporna på plåten. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och släng samtidigt in en kopp kallt vatten. Låt grädda 5 min och sänk sedan värmen till 200°. Grädda ytterligare ca 45 min. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.