Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kumminbröd

Brödet har en kraftig smak av kummin och passar utmärkt till grytan eller till en bit dessertost.

KumminbrödKumminbrödKumminbröd

Ingredienser

  • 4 dlgrahamsmjöl
  • 2,5 dlvatten- kallt
  • 5 gjäst

Dag 2

  • 15 gjäst
  • 2,5 dlvatten- kallt
  • 100 gpotatis- kokt, riven
  • 1 mskolivolja
  • 10 gkummin- hel
  • 3 dlrågmjöl- grovt
  • 8,5 dlvetemjöl special
  • 1 msksalt

Gör så här

  1. Dag 1: Vispa grahamsmjöl, vatten och jäst i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå till nästa dag.

  2. Dag 2: Blanda fördegen med jäst, vatten, potatis, olivolja, kummin, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt i maskin ca 10 min. Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och tryck ut degen försiktigt till en platta. Stöt/ pressa ur luften ur degen och vik sedan ihop den, se ovan. Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa ytterligare 45 min. Ta upp degen och pressa ur luft och vik igen. Låt jäsa ytterligare 45 min.

  4. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i två bitar utan att pressa ur luft. Forma bitarna försiktigt till 2 limpor. Sikta rågmjöl på en handduk och lägg limporna på handduken. Täck och låt jäsa ca 45 min.

  5. Sätt ugnen på 250°. Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli riktigt het. Skåra bröden på längden. Lyft försiktigt över limporna på plåten. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och släng samtidigt in en kopp kallt vatten. Låt grädda 5 min och sänk sedan värmen till 200°. Grädda ytterligare ca 45 min. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?