Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås

Recept på kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås. Shanghai pak soi är i portionsstorlek. De finns att köpa i asiatiska butiker. Det går förstås lika bra med den större varianten ­eller att byta ut mot broccoli. Sötpotatispurén kan göras dagen före servering.

Kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås
Kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås
Kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås
Foto: Eva Hilden

Ingredienser

  • 1,2 kgankbröst
  • 2 tsksalt
  • 0,75 dlhoisinsås

Kryddblandning

  • 1,5 tsksichuanpeppar
  • 1stjärnanis- hela
  • 1,5 tskfänkålsfrön
  • 2,5 tskkryddnejlikor- hela
  • 1,5 tskkanel- mald

Sötpotatispuré

  • 1,2 kgsötpotatis
  • 1chili- röd, t ex spansk peppar
  • 75 gsmör
  • 1,5 mskingefära- finriven
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tsksalt

Grönsaker

  • 8pak choi- shanghai eller 200 g broccoli
  • 1purjolök- liten
  • 300 gharicots verts
  • 1 mskrapsolja
  • 2 tsksesamolja
  • 1 tsksalt
  • 0,5 dlostronsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Mortla kryddorna eller mal dem i en kryddkvarn. Skär snitt i skinnet på ankbrösten och krydda med salt. Knåda in kryddblandningen.

  2. Bryn ankbrösten med skinnsidan ner ca 2 min. Vänd och bryn på andra sidan ca 2 min. Lägg över i en ugnssäker form och ringla över hoisinsåsen. Stek ankbrösten mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68°, beräkna ca 35 min.

  3. Sötpotatispuré: Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Kärna ur och finhacka chilin.

  4. Låt sötpotatisen rinna av. Mixa med smöret till en slät puré. Tillsätt chili, ingefära och pressad vitlök. Krydda med salt.

  5. Grönsaker: Ansa och halvera pak soi. Ansa och skär purjolöken i ca 5 cm långa bitar. Ansa bönorna. Stek pak soi, purjolök och bönor i raps- och sesamolja ca 5 min. Krydda med salt. Häll över ostronsåsen.

  6. Skär ankbrösten i skivor. Servera med sötpotatispuré och grönsaker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ulla Karlström, Petra Pettersson och Cecilia Lundin