Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddigt lamm med rostade rötter, bovete och ostkräm

Lammkött är mört att grilla. Här passar lammytterfilé eller kotletter med ben bra. Labneh är en syrlig färskost från Mellanöstern.

Kryddigt lamm med rostade rötter, bovete och ostkrämKryddigt lamm med rostade rötter, bovete och ostkrämKryddigt lamm med rostade rötter, bovete och ostkräm
Foto: PER RANUNG

Ingredienser

  • 500 glammytterfilé
  • 800 grotfrukter- färska, t ex morötter, små betor, persiljerötter,lökar
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 2 dlbulgur
  • 0,5 pktsaffran (à 1/2 g)
  • 0,5 dlbovete- helt
  • 1 msksvarta sesamfrön
  • 75 glabnehost- ca 5 bollar, eller annan getost, t ex chèvre
  • 1 dlturkisk yoghurt
  • 2 mskolivolja- + 2 msk olivolja

Kryddblandning

  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tsksalt
  • 1 krukamynta
  • 1 krukakoriander
  • 1 dlslätbladig persilja
  • 1 tskpaprikapulver
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 1 tskchiliflakes
  • 1 tskcurry
  • 2 mskolivolja

Gör så här

  1. Kryddblandning: Sätt ugnen på 225° och varmluft. Skala och pressa vitlöksklyftan och blanda med saltet. Mixa alla ingredienser med mixerstav till en kryddpasta.

  2. Putsa och skär lammfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Gnid in dem med 1 msk av krydd-pastan.

  3. Skrubba eller skala rotfrukterna. Blanda den med olja och salt. Lägg dem på en plåt och rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Koka bulgurn enligt anvisning på för-packningen tillsammans med saffranet.

  5. Rosta bovete och sesamfrön i en torr stekpanna 2–3 min. Grilla  eller stek köttet ca 3 min på varje sida.  Strö över lite av kryddblandningen.

  6. Mixa ost och yoghurt. Fördela ostkrämen på tallrikar och lägg på bulgur, rotfrukter och kött. Strö över boveteblandningen och servera med resterande kryddblandning.

Vad tyckte du om receptet?