Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddigt fröbröd

Kryddigt fröbröd blir ett tungt och saftigt bröd. Rivna morötter och yoghurt ger saftighet till fröbrödet.   

Kryddigt fröbrödKryddigt fröbrödKryddigt fröbröd
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2morötter- (à 125 g)
  • 3,5 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 1 påsebrödkryddor- (16 g)
  • 3 dlyoghurt- naturell (3 %)
  • 0,5 mskflingsalt
  • 0,5 dllinfrön
  • 0,5 dlsolrosfrön
  • 0,5 dlpumpakärnor
  • 1 dlhavregryn
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 10 dlrågmjöl- grovt (550 g)

Gör så här

  1. Skala och riv morötterna. Värm vattnet till 37°. Lös upp jästen i vattnet och blanda ner alla ingredienser utom rågmjölet. Tillsätt rågmjölet, lite i taget, och knåda degen 2–3 min, den ska vara ganska kladdig.

  2. Lägg en handduk över degen och låt jäsa ca 1 timme.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma två bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Låt kallna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?