Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddiga kamben

Ute efter någonting nytt och spännande att ställa på julbordet? Kambenen ska sjudas riktigt möra, och kan förberedas 1-2 dagar i förväg. Härliga smaker med inspiration från Asien.

Kryddiga kamben
Kryddiga kamben
Kryddiga kamben
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1,5 kgkamben
  • 1 lvatten
  • 2,5 dlapelsinjuice
  • 0,5 dlvit balsamvinäger
  • 1 msksalt
  • 1 bitingefära- cirka 2 cm
  • 1 litenkoriander- knippa
  • 2kanelstänger

Glaze

  • 1 dlketjap manis
  • 1 mskjapansk soja
  • 0,5 tsksesamolja
  • 0,5apelsin- vältvättad,strimlat skal
  • 1 tskingefära- färsk, finriven

Tillbehör och garnering

  • 46juläpplen
  • 0,5apelsin- vältvättad,strimlat skal
  • flingsalt

Gör så här

  1. Dela kambenen i bitar.

  2. Blanda vatten, apelsinjuice, vinäger och salt i en kastrull och koka upp. Lägg i kamben, ingefära, koriander och kanelstänger, minska värmen och sjud under lock tills köttet är mört, cirka 45 minuter. Låt köttet svalna i buljongen 1 timme. Hit kan rätten förberedas 1-2 dagar före serveringen.

  3. Ta upp kambenen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, torka dem med hushållspapper.

  4. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till glazen. Lägg kambenen på en plåt med bakplåtspapper och pensla med glazen. Lägg äpplen bredvid kambenen och sätt plåten i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Pensla kambenen med mer glaze 3-4 gånger under tiden. Garnera med apelsinskal och flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök