Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddig smulpaj med äpple och mandelmassa

Vi får aldrig nog av äppelpajer! Här är en god variant med smuldeg som är lite kryddig. Servera gärna pajen med vaniljsås eller vaniljglass. 

Kryddig smulpaj med äpple och mandelmassa
Kryddig smulpaj med äpple och mandelmassa
Kryddig smulpaj med äpple och mandelmassa
Foto: Thomas Carlén

Smuldeg

  • 3 dlvetemjöl
  • 1 dlråsocker strö
  • 1 krmsalt
  • 125 gsmör
  • 150 gmandelmassa

Fyllning

  • 4äpplen
  • 0,5 dlströsocker
  • 1citron- rivet skal
  • 1 tskkanel- malen
  • 0,5 tskkardemumma- stött
  • 2 krmmuskotnöt- riven
  • 1 dlmandelspån

Till servering

  • vaniljsås- alt. vispad grädde eller vaniljglass

Till garnering

  • florsocker
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Nyp ihop vetemjöl, råströsocker, salt och smör till en smulig massa. Blanda med grovt riven mandelmassa.

  3. Smörj en pajform, cirka 24 cm i diameter. Skölj och skär äpplena i tunna klyftor och lägg i formen. Strö över en blandning av socker, rivet citronskal, kanel, kardemumma och muskotnöt.

  4. Strö över smulorna och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Servera pajen något avsvalnad med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass. Garnera med florsocker och citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?