Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddig lamm- och rabarbergryta

Rabarber i mat ger en fräsch syrlighet. Här passar det perfekt till alla kryddor.

Kryddig lamm- och rabarbergryta
Kryddig lamm- och rabarbergryta
Kryddig lamm- och rabarbergryta
Kryddig lamm- och rabarbergryta Foto: Lina Eriksson

Kryddig lamm- och rabarbergryta

  • 600 glammkött- benfritt , t.ex av steken
  • 300 grabarber
  • 2morötter
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 tskkoriander- hel
  • 2 tskbockhornsklöver- hel
  • 2 tskspiskummin- hel
  • 2 tskgurkmeja
  • 2 mskolivolja
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 3 dlvatten
  • 0,5 tärninghönsbuljong
  • 2 tskströsocker
  • 150 gskärbönor
  • 2 mskmynta- strimlad

Tillbehör

  • basmatiris
  • turkisk yoghurt

Gör så här

  1. Skär köttet i ca 3 x 3 cm stora bitar. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Rosta koriander, bockhornsklöver och spiskummin i en torr, het stekpanna. Lägg kryddorna i en mortel och stöt dem tillsammans med gurkmeja.

  3. Bryn köttet i 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt kryddblandningen, salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta. Fräs rabarber, morötter, lök och vitlök i 1 msk olja i stekpannan. Lägg över i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning och socker. Låt koka under lock ca 15 min.

  4. Ansa och strimla skärbönorna. Lägg dem i grytan och låt koka ytterligare ca 5 min.

  5. Strö mynta över grytan och servera med ris och yoghurt.

  6. * Finns att köpa i kryddbutiker. Kan ersättas med 2 krm riven muskotnöt.

Vad tyckte du om receptet?