Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddig högrev med fänkål och äpple

Här får härliga smaker som äpple och fänkål mötas i en gryta. Att bryna köttet i smör och olja innan man lägger det i grytan är ett viktigt steg för att få fin smak på köttet.

Kryddig högrev med fänkål och äpple
Kryddig högrev med fänkål och äpple
Kryddig högrev med fänkål och äpple
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1,5 kghögrev- av nöt
  • 0,25rotselleri
  • 1fänkål
  • 2rödlökar
  • 3äpplen
  • 1vitlök- hel
  • 3 kvistartimjan- + kvistar rosmarin
  • 3lagerblad
  • 8vitpepparkorn- krossade
  • 8 dlgrönsaksbuljong- eller vatten
  • 0,5 dläppelcidervinäger
  • 1 kulasmör- cirka tsk
  • smör och olivolja- till stekning
  • salt
  • svartpeppar- från kvarn

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader.

  2. Ta ut köttet i god tid och låt det bli rumstempererat. Bind upp det med steksnöre så det håller formen. Salta och peppra och bryn köttet runtom i smör och olja i en stekpanna.

  3. Skala rotsellerin och skär den och fänkålen i klyftor. Skala rödlöken. Dela äpple, lök och vitlök (över klyftorna). Skär äpple och lök i grova bitar och lägg allt i botten på en gryta med lock som tål ugnsvärme.

  4. Lägg köttet ovanpå grönsakerna och tillsätt örter och kryddor. Häll i buljong eller vatten och vinäger. Lägg på locket och sätt in hela härligheten i ugnen. Låt stå i cirka 3 timmar, tills köttet är mört.

  5. När grytan är klar, ta upp grönsakerna och köttet och låt buljongen koka ihop till ungefär hälften. Montera sedan ner en kula smör så att buljongen blir som en simmig sky och smaksätt med salt och peppar.

  6. Skär upp köttet i skivor och servera på ett fat med grönsaker och skyn ringlad över.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur boken "Tinas kök" av Tina Nordström (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök