Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddig hjortfilé med svartvinbärssky

Kryddig hjortfilé med svartvinbärssky är festlig fredagsmat. I stället för hjort kan man laga rätten med ren- eller rådjurs­ytterfilé eller älgfilé.

Kryddig hjortfilé med svartvinbärssky
Kryddig hjortfilé med svartvinbärssky
Kryddig hjortfilé med svartvinbärssky
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 ghjortytterfilé
  • 2 tskenbär
  • 2 tsktimjan
  • 1 mskdijonsenap
  • 1 mskhonung- flytande
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Selleri- och potatispuré

  • 400 gpotatis- mjölig
  • 400 grotselleri
  • 2 msksmör
  • 1 dlmjölk
  • 1,5 dlvästerbottensost- eller vällagrad prästost, riven
  • 1 tsksalt

Svartvinbärssky

  • 1 dlvatten
  • 1 mskkalvfond- eller viltfond, konc
  • 1 mskbalsamvinäger
  • 3 msksvartvinbärsgelé
  • 0,5 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena, ev

Tillbehör

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör- + 2 msk
  • 150 gkantareller- frysta
  • 0,5 tsksalt
  • 200 gharicots verts

Gör så här

  1. Stöt enbären med timjanen i mortel och blanda med senap och honung. Sätt ugnen på 175°.

  2. Puré: Skala potatis och selleri och skär i bitar. Koka ca 15 min, tills de är mjuka. Häll bort nästan allt vatten, spara ca 1 dl. Pressa potatisen genom en potatispress. Lägg i smöret och häll på mjölk och kokvatten. Vispa till en slät puré. Blanda i osten och värm tills den smälter. Krydda med salt.

  3. Putsa filén fri från senor och skär den i två delar så att den får plats i stekpannan. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn filén runt om i smör. Lyft upp köttet.

  4. Häll vatten, fond och vinäger i stekpannan. Rör ner gelén. Koka upp och dra åt sidan. Red eventuellt av skyn med majsstärkelse utrörd i vatten.

  5. Lägg köttet i en ugnssäker form och bred på kryddblandningen. Stek mitt i ugnen till 60–62° (rosa- rött). Låt köttet vila ca 10 min.

  6. Tillbehör: Skala och skiva schalottenlöken tunt. Stek den frasig i 1 msk smör ca 3 min. Låt rinna av på hushållspapper. Stek kantarellerna i 2 msk smör ca 3 min. Krydda med salt. Förväll bönorna i lättsaltat vatten ca 5 min. Blanda med kantarellerna. Skiva köttet och lägg upp på varma ­tallrikar. Servera med skyn och tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?