Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kryddig hjortfilé med svartvinbärssky är festlig fredagsmat. I stället för hjort kan man laga rätten med ren- eller rådjursytterfilé eller älgfilé.
Stöt enbären med timjanen i mortel och blanda med senap och honung. Sätt ugnen på 175°.
Puré: Skala potatis och selleri och skär i bitar. Koka ca 15 min, tills de är mjuka. Häll bort nästan allt vatten, spara ca 1 dl. Pressa potatisen genom en potatispress. Lägg i smöret och häll på mjölk och kokvatten. Vispa till en slät puré. Blanda i osten och värm tills den smälter. Krydda med salt.
Putsa filén fri från senor och skär den i två delar så att den får plats i stekpannan. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn filén runt om i smör. Lyft upp köttet.
Häll vatten, fond och vinäger i stekpannan. Rör ner gelén. Koka upp och dra åt sidan. Red eventuellt av skyn med majsstärkelse utrörd i vatten.
Lägg köttet i en ugnssäker form och bred på kryddblandningen. Stek mitt i ugnen till 60–62° (rosa- rött). Låt köttet vila ca 10 min.
Tillbehör: Skala och skiva schalottenlöken tunt. Stek den frasig i 1 msk smör ca 3 min. Låt rinna av på hushållspapper. Stek kantarellerna i 2 msk smör ca 3 min. Krydda med salt. Förväll bönorna i lättsaltat vatten ca 5 min. Blanda med kantarellerna. Skiva köttet och lägg upp på varma tallrikar. Servera med skyn och tillbehören.