Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Här gör vi eleganta små bakelser med två sorters mousse ovanpå en kladdkakebotten.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör ner sockret. Blanda väl.
Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl och rör ner i det smälta smöret. Rör till en jämn smet. Tillsätt ett ägg åt gången och rör snabbt ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
Stansa ut sex runda bottnar med ett kakmått, cirka 6 centimeter i diameter.
Klipp till sex längder av plastfilmen, cirka 6 centimeter breda och 24 centimeter långa. Forma remsorna runt kakbottnarna till en cylinder och fäst med en tejpbit. Du har nu en plastfilmsform runt varje botten redo att fyllas med två sorters mousse.
Gör den vita chokladmoussen enligt receptet och spritsa ut den på chokladbottnarna, så att halva ”plastfilmsformen” fylls.
Gör den kryddiga lakritsmoussen och spritsa den ovanpå den vita chokladmoussen. Ställ in i kylen och låt stelna.
Ta bort plastfilmen runt bakelserna och dekorera dem med riven vit choklad och krossad lakrits.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Värm grädde och vanilj socker fingervarmt i en kastrull.
Bryt ner chokladen i den varma grädden och rör om tills chokladen har smält. Lägg ner de urkramade gelatinbladen och rör om tills de smälter.
Häll upp grädden i en skål, lägg plastfolie tätt på ytan på grädden (så blir det ingen kondens). Ställ in i kylen och låt stelna.
Vispa moussen lätt fluffig med en elvisp och spritsa ut moussen på chokladbottnarna.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp, lägg i en kast rull med 2 msk vatten. Värm på svag värme tills gelatinet smälter. Ta av från värmen, låt svalna men inte stelna.
Häll grädden i en skål med lakrits pulvret, chilin och habaneron. Tillsätt gelatinet och vispa med en elvisp tills grädden blir ganska fast.
Spritsa blandningen över den vita chokladmoussen. Ställ in i kylen och låt moussen bli fast i konsistensen.
Recept från Mitt kök