Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakelse med vit choklad & lakrits


Här gör vi eleganta små bakelser med två sorters mousse ovanpå en kladdkakebotten.

Bakelse med vit choklad & lakrits

Bakelse med vit choklad & lakrits

Bakelse med vit choklad & lakrits

Foto: Ann-Charlotte Fägerlind Foto: ANN-CHARLOTTE FOTOGRAF ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 2,5 dlsocker
  • 2 mskkakao
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 2ägg


Till servering

  • choklad- riven vit och krossade lakritskarameller

Vit chokladmousse

  • 2gelatinblad
  • 2 dlgrädde
  • 1 tskvaniljsocker
  • 100 gvit choklad- av bra kvalitet

Kryddig lakritsmousse

  • 4gelatinblad
  • 2 mskvatten
  • 4 dlgrädde
  • 2 tsklakritspulver
  • 0,5 krmchili
  • 0,5 krmhabanero- torkad eller chiliflakes

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör ner sockret. Blanda väl.

  2. Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl och rör ner i det smälta smöret. Rör till en jämn smet. Tillsätt ett ägg åt gången och rör snabbt ner det i smeten.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

  4. Stansa ut sex runda bottnar med ett kakmått, cirka 6 centimeter i diameter.

  5. Klipp till sex längder av plast­filmen, cirka 6 centimeter breda och 24 centimeter långa. Forma remsor­na runt kakbottnarna till en cylinder och fäst med en tejpbit. Du har nu en plastfilmsform runt varje botten redo att fyllas med två sorters mousse.

  6. Gör den vita chokladmoussen enligt receptet och spritsa ut den på chokladbottnarna, så att halva ”plastfilmsformen” fylls.

  7. Gör den kryddiga lakritsmoussen och spritsa den ovanpå den vita chokladmoussen. Ställ in i kylen och låt stelna.

  8. Ta bort plast­filmen runt bakelserna och dekorera dem med riven vit choklad och krossad lakrits.

Vit chokladmousse

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Värm grädde och vanilj­ socker fingervarmt i en kastrull.

  2. Bryt ner chokladen i den varma grädden och rör om tills chokladen har smält. Lägg ner de urkramade gelatinbladen och rör om tills de smälter.

  3. Häll upp grädden i en skål, lägg plastfolie tätt på ytan på grädden (så blir det ingen kondens). Ställ in i kylen och låt stelna.

  4. Vispa moussen lätt fluffig med en elvisp och spritsa ut moussen på chokladbottnarna.

Kryddig lakritsmousse

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp, lägg i en kast­ rull med 2 msk vatten. Värm på svag värme tills gelatinet smälter. Ta av från värmen, låt svalna men inte stelna.

  2. Häll grädden i en skål med lakrits­ pulvret, chilin och habaneron. Tillsätt gelatinet och vispa med en elvisp tills grädden blir ganska fast.

  3. Spritsa blandningen över den vita chokladmoussen. Ställ in i kylen och låt moussen bli fast i konsistensen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök