Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bräserad nötstek

Köttet förbereds med fördel 1–2 dagar före servering. Med en skärmaskin till hjälp går det lättare att skiva köttet tunt.

Bräserad nötstek
Bräserad nötstek
Bräserad nötstek
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 4 kgnötinnanlår- eller rostbiff
  • 4 msksmör
  • 3 tsksalt
  • 1,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 4morötter
  • 2palsternackor
  • 2gul lök
  • 6vitlöksklyfta
  • 3anjovisfilé
  • 4lagerblad
  • 16vitpepparkorn
  • 16kryddpepparkorn
  • 1 mskdijonsenap
  • 7 dlvatten
  • 4 mskkalvfond
  • 0,5 tsksalt
  • 3 mskmajsstärkelse (Maizena)- + vatten
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 0,5 dlpersilja- hackad

Gör så här

  1. Hetta upp smöret i en eller två stekgrytor. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i grytan.

  2. Skala och skär morötter, palsternacka, lök och vitlök i stora bitar och låt dem bryna med köttet på medelvärme i ca 15 min eller separat i en stekpanna. Rör då och då.

  3. Sätt en köttermometer i köttet. Hacka ansjovisen och tillsätt med spad samt lagerblad, peppar, senap, vatten, fond och salt. Lägg på lock och sjud köttet till 70° innertemperatur i ca 1 1/2 timme. Låt köttet kallna i grytan. Ställ kallt, gärna över natten.

  4. Servering: Lyft bort eventuellt fett som ligger på buljongytan. Lyft upp köttet och skiva det tunt, helst i skärmaskin. Sila buljongen 1–2 gånger i finmaskig sil. Koka upp buljongen och smaka ev av med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Vispa ner den i buljongen och låt koka upp under omrörning. Lägg köttet i en traktörpanna eller gryta som köttet ska serveras ur, häll över buljongen och låt köttet sjuda under lock 10–15 min före servering. Garnera med persilja.

Vad tyckte du om receptet?