Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddbakad lax med ugnsbakade jordärtskockor och löskokt ägg

Kryddbakad lax med ugnsbakade jordärtskockor och löskokt ägg passar både till vardags och till fest. Jordärtskockan har en aromatisk smak med mycket karaktär. Den kan bytas ut mot andra rotfrukter som kålrot, morot och palsternacka.

Kryddbakad lax med ugnsbakade jordärtskockor och löskokt äggKryddbakad lax med ugnsbakade jordärtskockor och löskokt äggKryddbakad lax med ugnsbakade jordärtskockor och löskokt ägg
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 700 glaxfilé
  • 2 mskpanko- eller ströbröd
  • 0,5 tskfänkålsfrön- krossade
  • 0,5 tskdillfrön- krossade
  • 0,5 tsksesamfrön
  • 1 tsksalt
  • 25 gsmör
  • 4ägg
  • 2 mskolivolja
  • 1 mskäppelcidervinäger

Jordärtskockor

  • 600 gjordärtskockor
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksalt

Garnering

  • dillkvistar
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala jordärtskockorna och skär dem i klyftor. Blanda dem med olja och salt i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  2. Skär laxen i fyra portionsbitar. Blanda panko och kryddor. Lägg laxen bredvid jordärtskockorna och strö över kryddblandningen. Hyvla över smöret och tillaga ytterligare ca 10 min.

  3. Lägg äggen i en kastrull med vatten. Låt koka upp och sjud äggen ca 4 min. Spola i kallt vatten. Skala och halvera.

  4. Lägg upp äggen bredvid laxen och ringla över olja och vinäger. Garnera med dill och strö över flingsalt. Servera med jordärtskockor.

Vad tyckte du om receptet?