Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddbakad kycklingsteak med ananas och salsa

Kryddbakad kycklingsteak med ananas, picklad lök, salsa och spetskål är en tacofierad söndagsstek av kyckling. Kycklingsteak är en urbenad kycklingklubba. 

Kryddbakad kycklingsteak med ananas och salsa
Kryddbakad kycklingsteak med ananas och salsa
Kryddbakad kycklingsteak med ananas och salsa
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 800 gkycklingsteak
  • 1ananas- liten

Marinad

  • 1 mskchilisås
  • 1 mskolivolja
  • 1,5 tsksalt
  • 1 tskkoriander- mald
  • 1 tskpaprikapulver- rökt
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 1 tsklime- pressad
  • 1 tsksrirachasås

Picklad rödlök

  • 2rödlökar
  • 0,5 dlättiksprit- (12 %)
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 1 tsksalt

Rökig tomatsalsa

  • 0,5gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskolivolja
  • 1 burktomater- krossade (400 g)
  • 0,5 dlvatten
  • 2 mskbalsamvinäger
  • 1 tskliquid smoke
  • 1 tskpaprikapulver- rökt
  • 1 tskströsocker
  • 3tomater
  • 0,5 tsksalt

Örtfärskost

  • 150 gfärskost- naturell
  • 0,5 krukakoriander
  • 0,5 krukabasilika
  • 0,5 dlrapsolja
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald

Ingefärsmarinerad spetskål

  • 1spetskål- lila eller grön
  • 1 bitingefära- (5 cm)
  • 0,5 dlrapsolja
  • 1 msklime- pressad
  • 1 mskfisksås- asiatisk
  • 0,5 tsksalt

Sojarostade cashewnötter

  • 150 gcashewnötter
  • 2 msksoja- gärna Kikkoman

Tillbehör

  • libabröd
  • gurkstavar

Gör så här

  1. Picklad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Lägg i löken, koka upp och låt kallna.

  2. Tomatsalsa: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt tomatkross, vatten, vinäger, liquid smoke, paprikapulver och socker. Låt sjuda under lock ca 30 min. Skär tomaterna i fjärdedelar. Skär ut kärnhusen och lägg i såsen. Låt koka ytterligare ca 20 min. Skär tomatköttet i ca 1x1 cm och blanda ner i såsen. Salta.

  3. Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i jämnstora bitar. Skala och skär bort den grova stocken på ananasen och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg kyckling i en ugnssäker form, ananasen i en separat form. Rör ihop  ingredienserna till marinaden och fördela över kyckling och ananas.

  4. Tillaga kycklingen högt upp i ugnen ca 7 min. Ställ in ananasen och stek ytterligare ca 5 min tills kycklingen är genomstekt. Ta ut och låt svalna något innan den skärs i tunna skivor.

  5. Örtfärskost: Mixa örterna med oljan till grov röra med mixerstav eller i matberedare. Blanda i färskosten och krydda med salt och peppar.

  6. Spetskål: Skala och riv ingefäran. Mixa den med olja och limesaft. Finstrimla kålen och blanda med ingefärsoljan och fisksås. Krydda med salt.

  7. Nötter: Sänk ugnsvärmen till 175°. Blanda nötter och soja på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 15 min. Hacka nötterna grovt.

  8. Servera kycklingen med picklad lök, tomatsås, örtfärskost, spetskål, cashewnötter och gurka på libabröden.

Vad tyckte du om receptet?