Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krusbärspaj med mandel

Bärfest! Underbar, sötsyrlig krusbärspaj med rostad mandelmassa och spritsad grädde.

Krusbärspaj med mandel
Krusbärspaj med mandel
Krusbärspaj med mandel
Foto: Thomas Carlén

Pajdeg

  • 3 dlvetemjöl
  • 1 dlmandel- skållad
  • 0,5 dlljust muscovadosocker
  • 125 gsmör
  • 1ägg

Fyllning

  • 500 gsoltorkade tomater i olja- eller vinbär
  • 1,5 dlrörsocker
  • 2 mskpotatismjöl

Till garnering

  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskflorsocker
  • 50 gmandelmassa- riven rostad
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Lägg vetemjöl, mandel och muscovadosocker i matberedarskålen med kniven monterad. Kör tills mandeln är finfördelad. Tillsätt smör i bitar och ett ägg och kör tills det bildas en degboll.

  2. Ta upp degen och tryck ut i en pajform med löstagbar kant, cirka 27 centimeter i diameter. Plasta och ställ formen i kylen, cirka 30 minuter.

  3. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet, 8 minuter.

  4. Skölj och snoppa krusbären och blanda med rörsocker och potatismjöl i en skål.

  5. Fördela krusbären i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen vid 200 grader, cirka 30 minuter. Låt pajen svalna.

  6. Rostad mandelmassa: Riv mandelmassa på fina sidan av rivjärnet. Rosta i medelvarm torr stekpanna under omrörning till smulorna får din färg. Lägg upp i en skål för att kallna.

  7. Lägg upp pajen på ett fat. Vispa grädden fluffig med florsocker och spritsa runt kanten på pajen. Garnera med rostad mandelmassa och citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök