Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krusbärskaka med syrad gräddglass, vanilj, kola och hasselnötsmaräng

Krusbärskaka med syrad gräddglass, vanilj, kola och hasselnötsmaräng är en väl genomarbetad dessert. Söt maräng och kolasås väger upp den syrliga smaken på glass och krusbär. Allt går att förbereda flera dagar före servering.

Krusbärskaka med syrad gräddglass, vanilj, kola och hasselnötsmaräng
Krusbärskaka med syrad gräddglass, vanilj, kola och hasselnötsmaräng
Krusbärskaka med syrad gräddglass, vanilj, kola och hasselnötsmaräng
Foto: Stefan Wettainen

Kaka, ca 10 bitar

  • 100 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlfarinsocker
  • 3ägg
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 tskkardemumma- mald
  • 0,5 mskbikarbonat
  • 1 krmsalt
  • 200 gkrusbär

Hasselnötsmaräng, ca 20 bitar

  • 3äggvitor
  • 2 dlströsocker
  • 2 dropparchampagnevinäger
  • 50 ghasselnötskärnor

Gräddglass, ca 0,7 liter

  • 1vaniljstång
  • 2,5 dlmjölk
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,5 mskglukos
  • 1gelatinblad
  • 5äggulor
  • 2,5 dlgrädde- syrad
  • 2 clvodka

Syrade krusbär

  • 200 gkrusbär
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvatten

Karamelliserad mjölkkola

  • 1 burkkaramelliserad mjölk- (397 g)
  • 0,5 dlsmetana
  • 1 tskflingsalt

Garnering

  • 50 ghasselnötter- rostade
  • citronmeliss- eller lakritsört
  • citronverbena

Gör så här

  1. Hasselnötsmaräng: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna med 1 dl socker på låg hastighet ca 1 minut. Öka hastigheten och vispa till en fast marängsmet. Vänd i 1 dl socker och vinäger. Bred ut smeten på en plåt eller spritsa små toppar. Mal hasselnötterna med mandelkvarn och strö den över marängsmeten. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Sänk ugnsvärmen till 50° och låt torka ca 2 timmar.

  2. Höj ugnsvärmen till 140 ° varmluft. Smält smöret. Vispa socker och ägg tills det är vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret under omrörning. Häll smeten i en smord form med bakplåtspapper i botten, ca 24 cm i diameter. Strö krusbär över kakan och grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme och 20 min Ta ut och låt kakan kallna.

  3. Gräddglass: Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och -frön i en kastrull och tillsätt mjölk, hälften av sockret och glukos. Låt koka upp. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.

  4. Vispa resten av sockret med äggulorna tills det är fluffigt. Häll mjölkblandningen över äggblandningen under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm under omrörning till 85°. Tillsätt gelatin, syrad grädde och vodka. Sila smeten och låt kallna. Frys smeten i glassmaskin tills den är krämig eller frys i en vid form och rör var 20-30 min tills glassen är krämig.

  5. Syrade krusbär: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt kallna. Lägg krusbären i lagen och låt dra ca 3 timmar.

  6. Kondenserad mjölkkola: Vispa ihop den karamelliserade mjölken med smetana och flingsalt.

  7. Grovhacka hasselnötterna till garnering. Lägg nötterna i tallrikar. Skär 4 bitar av kakan och lägg i skålarna. Skeda upp glassen och lägg på krusbär. Bryt över marängen och garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?