När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
200 gpotatis- kokt, kall
1citron
3ägg
2 dlströsocker
75 gsmör- rumsvarmt
3,5 dlmandelmjöl
Garnering
florsocker
Tillbehör
vispad grädde- ev
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Finriv potatisen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.
Vispa ägg och socker pösigt. Klicka i det mjuka smöret omväxlande med mandelmjölet under vispning. Blanda ner potatis och citronskal.
Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 20 cm i diameter.
Släta till ytan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Låt kakan svalna på galler innan den lossas från formen.
Pudra florsocker över kakan och servera den gärna med en klick vispad grädde.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 70 röster)
Visste du att?
I nödtider som krig får man baka av det man har. Förr bakade man därför ofta med potatis, som fick ersätta en del av mjölet och gjorde bakverket saftigt. Kronans kaka sägs ha publicerats första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. Den kallades också för Drottningtårta.