Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kronans kaka – klassiskt recept

En mycket saftig och god kaka med smak av mandel och citron. Använd gärna överbliven potatis från kvällen innan.

Kronans kaka – klassiskt receptKronans kaka – klassiskt receptKronans kaka – klassiskt recept
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 200 gpotatis- kokt, kall
  • 1citron
  • 3ägg
  • 2 dlströsocker
  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 3,5 dlmandelmjöl

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vispad grädde- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Finriv potatisen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Klicka i det mjuka smöret omväxlande med mandelmjölet under vispning. Blanda ner potatis och citronskal.

  3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 20 cm i diameter.

    Släta till ytan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Låt kakan svalna på galler innan den lossas från formen.

  4. Pudra florsocker över kakan och servera den gärna med en klick vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Visste du att?

I nödtider som krig får man baka av det man har. Förr bakade man därför ofta med potatis, som fick ersätta en del av mjölet och gjorde bakverket saftigt. Kronans kaka sägs ha publicerats första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. Den kallades också för Drottningtårta.