Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kristinas falska wallenbergare

Recept på wallenbergare med potatismos. I stället för vispgrädde innehåller mina wallenbergare matlagningsgrädde. Frysta lingon finns i frysdisken.

Kristinas falska wallenbergareKristinas falska wallenbergareKristinas falska wallenbergare
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 500 gblandfärs
  • 2äggulor
  • 2 dlmatlagningsgrädde
  • 1 mskkalvfond- koncentrerad
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Mos

  • 800 gpotatis- mjölig
  • 1 msksmör
  • 0,5 dlmatlagningsgrädde
  • 1,5 dlmjölk
  • 0,75 tsksalt

Rårörda lingon

  • 2 dllingon- frysta
  • 2 mskströsocker

Morötter

  • 2morötter- normalstora
  • 1 tsksalt
  • 1 msksmör

Tillbehör

  • 1 pktärtor- frysta (250 g)
  • 2 msksmör- smält

Gör så här

  1. Mos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och pressa potatisen, rör ner smör, grädde och mjölk. Rör eller vispa slätt och salta.

  2. Färs: Sätt ugnen på 150°. Rör färsen med äggulorna en i taget. Rör ner salt och peppar. Arbeta in grädden lite i taget tills smeten känns smidig. Forma 4 biffar. Stek dem i smör 1–2 min på var sida. Lägg över dem på ett ugnssäkert fat och stek färdigt mitt i ugnen 15 min.

  3. Rör samman lingon och socker. Skala morötterna och skär dem i stavar. Koka stavarna 2–3 min. Häll av vattnet och vänd i smör.

  4. Värm ärterna i 1 dl saltat vatten enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet. Vänd i smör strax före servering.

Vad tyckte du om receptet?