Allt om Mat / Recept / Krispigt överbakad torskrygg med kålrabbi, fänkål och kålrot i dillsky
Krispigt överbakad torskrygg med kålrabbi, fänkål och kålrot i dillsky
6 personer
40 minuter
tillagning: 40 minuter i ugn: 20 minuter Aktiv tid c:a 40 minuter
(Betyg: 4,4 · 36 röster)
Krispigt överbakad torskrygg med kålrabbi, fänkål och kålrot i dillsky är en mellanrätt i en hel meny. Grönsaker och sås kan förberedas i god tid. Tillaga torsken och mixa ner dillen till såsen strax före servering.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
6 bitartorskrygg- tjock (à 100 g)
1 tsksalt
0,5 mskfänkålsfrön
0,5 dlströbröd
2 mskbladpersilja- hackad
50 gsmör
Sås
2schalottenlökar
1vitlöksklyfta
1 msksmör- + 2 msk
1 dlchampagne- eller torrt vitt vin
0,5 dlchampagnevinäger- eller vitvinsvinäger
2,5 dlvatten
1 dlvispgrädde
1 dlmjölk
3 mskkycklingfond- konc
3 mskdill- finhackad
Grönsaker
0,5kålrabbi- liten (175 g)
0,25kålrot- (175 g)
0,5fänkålsstånd- litet litet
1 msksmör
0,5 mskolivolja
0,5 tsksalt
Garnering
dillkvistar
Gör så här
Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt champagne och vinäger och låt såsen koka ca 3 min. Häll i vatten, grädde, mjölk och fond och låt såsen koka tills ca 2 dl återstår.
Grönsaker: Skala och skär kålrabbi och kålrot i små tärningar, ca 1/2 x 1/2 cm. Ansa och skär fänkålen i små tärningar.
Fräs grönsakerna i smör och olja i en stekpanna tills de börjar mjukna, ca 5 min. Krydda med salt.
Fisk: Sätt ugnen på 150°. Krydda torsken med salt och lägg bitarna i en ugnssäker form. Stöt fänkålsfröna i en mortel och blanda med ströbröd och persilja. Strö blandningen på fisken och hyvla över smöret.
Ugnsbaka fisken mitt i ugnen till 50° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Ta ut fisken och låt den vila 2–3 min före servering.
Koka upp såsen och tillsätt 2 msk smör och dill. Mixa den skummig med mixerstav.
Lägg upp grönsakerna i botten på djupa tallrikar. Lägg på torsken. Häll såsen runt torsken och garnera med dill. Servera genast.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,4 · 36 röster)
Att dricka till fisken: Köttiga champagner!
Till fisken var vi kanske lite väl lekfulla och plockade fram två klassiska köttinriktade champagner. Legendariska Bollinger La Grande Année 2004 (nr 7579), 899 kr med sina toner av rökt kött och brända hasselnötter var väl inte helt perfekt. Något som sensationellt nog den sublimt rosendoftande tryfferade skönheten 1985 Veuve Clicquot Rosé Cave Privée (77073), 1 669 kr, från beställningssortimentet, var.
Alternativ från Systembolagets fasta sortiment: Gosset Grand Rosé Brut (7405) Champagne, Frankrike, 499 kr. Roséchampagne med finstämda, rödbäriga toner med fräschör och elegans.