Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krispigt fläsk med jordärtskocka och hasselnötter  

Krispigt fläsk med jordärtskocka och hasselnötter är mört, mjukt och knaprigt. Fläsket som blir över är gott på en macka med senap.

Krispigt fläsk med jordärtskocka och hasselnötter  
Krispigt fläsk med jordärtskocka och hasselnötter  
Krispigt fläsk med jordärtskocka och hasselnötter  
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 1 kgfläsklägg- utan ben
  • 3 lvatten
  • 1gul lök
  • 5vitlöksklyftor
  • 1morot
  • 2lagerblad
  • 0,5 dläppelcidervinäger
  • 1 msksalt- + 1/2 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Jordärtskockor

  • 400 gjordärtskockor
  • 1 msksmör
  • 5 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt

Sötsyrligt äpple

  • 1äpple- av fast sort
  • 1 mskhonung- flytande
  • 1 mskäppelcidervinäger

Tillbehör

  • 1surdegsbaguette
  • 2 msksmör
  • 1 dlhasselnötter- färska eller vanliga nötter
  • 3 kvistarkörvel

Gör så här

  1. Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp. Skala och halvera lök och vitlök. Skala och skär moroten i bitar. Skumma köttet väl och tillsätt grönsaker, lagerblad, vinäger och 1 msk salt. Låt köttet koka under lock tills det är riktigt mört, ca 2 1/2 timme.

  2. Jordärtskockor: Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna. Häll på grädden och låt koka utan lock tills skockorna är mjuka, ca 15 min. Krydda med salt.

  3. Sötsyrligt äpple: Kärna ur och skiva äpplet tunt, gärna på ­mandolin. Blanda äpplet med ­honung och vinäger.

  4. Lyft upp köttet och låt det svalna något. Plocka läggen med två gafflar genom att dra isär köttet. Stek köttet på låg värme tills det är ­krispigt. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar.

  5. Skär baguetten i bitar och stek dem gyllenbruna i smör precis före servering. Fördela den gräddkokta skockan över bröden och toppa med fläsket. Avsluta med de sötsyrliga äppelskivorna, hasselnötter och körvelkvistar.

Vad tyckte du om receptet?