Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krispiga chokladbars med hasselnötspraliné

Krispiga bars med hasselnötspraliné, pistasch och choklad. För att göra receptet ännu enklare kan du använda färdig praliné, t ex från Valrhona.

Krispiga chokladbars med hasselnötspraliné
Krispiga chokladbars med hasselnötspraliné
Krispiga chokladbars med hasselnötspraliné
Foto: Helén Pe

Ingredienser

 • 1 dlströsocker
 • 100 ghasselnötter- rostade och skalade
 • 250 gmörk choklad- + 20 g
 • 1 tskflingsalt
 • 1 dlpistaschnötter- rostade
 • 3 dlcornflakes

Gör så här

 1. Hasselnötspraliné: Smält 1⁄3 av strösockret i en kastrull på medel temperatur. Tillsätt 1⁄3 av strösockret och låt det smälta och karamelliseras lätt, rör om hela tiden. Tillsätt ytterligare 1⁄3 och låt det smälta och karamelliseras. När sockret har blivit mörkt gyllene, tillsätt hasselnötter och vänd runt snabbt. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

 2. Hacka pralinén lätt och lägg den sedan i en mixer. Mixa pralinén till en fin pasta, det gör inget om det är lite krisp kvar.

 3. Smält 250 g mörk choklad i en skål under korta tidsintervaller i mikron tills den smält helt. Hacka pistaschnötterna grovt och lägg undan 1 msk till garnering.

 4. Vänd ner den smälta chokladen och salt i hasselnötspralinén. Tillsätt hackade pistaschnötter och cornflakes som är lätt krossade. Fördela smeten i en silikonform med rektangulära fack, ca 2 x 7 cm eller täck en brödform med bakplåtspapper och häll smeten i den.

 5. Smält 20 g mörk choklad och ringla den över kakan. Toppa barsen med hackade pistaschnötter och ev lite krossade cornflakes. Låt dem stelna i rumstemperatur i minst 6 tim eller 2 tim i kylskåp.

Vad tyckte du om receptet?