Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kringlor med citronfyllning

Lyxiga kringlor med citron passar bra när du vill imponera lite extra på dina gäster.

Kringlor med citronfyllning
Kringlor med citronfyllning
Kringlor med citronfyllning
Underbara kringlor med citronfyllning Foto: Åsa Svanberg

Ingredienser

  • 35 gjäst
  • 2,5 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 2 tskkardemummakärnor- mortlade
  • 1ägg- litet
  • 910 dlvetemjöl- (540–600 g)
  • 0,5 tsksalt

Fyllning

  • 1citron
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 3 dlflorsocker
  • 0,5 dlmynta- finhackad
  • 1 mskvaniljsocker

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 1 dlmandelspån
  • florsocker

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt socker, smöret i klickar, kardemumma, ägg och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Tillsätt salt och resten av mjölet, lite i taget. Arbeta degen i köksassistent i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i ca 1 tim.

  2. Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda ihop alla ingredienser.

  3. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut en bit i taget till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Bred ut fyllningen över hela plattan och vik sedan degen i ett treslag från kortsidan: Vik upp den nedre delen av degen mot mitten, vik sedan den övre tredjedelen över den första så att det blir tre lager på varandra. Kavla plattan lite lätt så att alla luftbubblor -försvinner. Gör likadant med den andra degbiten.

  4. Sätt ugnen på 50°. Sporra degen i 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna runt sig själva och snurra ihop dem till kringlor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

  5. Ställ en ugnssäker skål fylld med 2 dl vatten på botten av ugnen och sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna jäsa i ca 1 tim.

  6. Ta ut kringlorna och höj ugnsvärmen till 225°. Pensla kringlorna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min.

  7. Låt kringlorna svalna på galler. Pudra över florsocker före servering.

Vad tyckte du om receptet?