Allt om Mat / Recept / Kreolskans gryta – recept på kreolsk gryta med filé
Kreolskans gryta – recept på kreolsk gryta med filé
4 personer
15 minuter
tillagning: 15 minuter koktid: Aktiv tid c:a 15 minuter
(Betyg: 3,8 · 522 röster)
Kreolskans gryta är en lättlagad gryta med fläskfilé och kryddstark korv i mustig sås. En vardagsfavorit som är klar på en halvtimme. God och snabblagad för hela familjen. Receptet kan dessutom enkelt dubblas om sällskapet är stort.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 gfläskfilé
1kabanosskorv- (ca 100 g)
1 msksmör
1 tsksalt
1 krmsvartpeppar- nymald
0,5 tskmejram
1 mskvetemjöl
15cornichons- eller 0,5 dl hackad ättiksgurka
1 dlsyltlök
3 dlvispgrädde
1röd paprika- strimlad
0,5 burksvarta oliver- urkärnade (à 150 g)
Tillbehör
ris
sallad
Gör så här
Putsa köttet och skär det i skivor. Skär korven i skivor. Kärna ur och strimla paprikan.
Bryn fläskfilé och korv i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Tillsätt paprikan och låt steka med ca 1 minut. Krydda med mejram, salt och peppar.
Strö över mjölet och häll på grädden. Blanda i cornichons, syltlök och oliver. Låt koka under lock ca 10 min.
Servera grytan med ris och sallad.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 522 röster)
Kreolskans gryta - ett originalrecept från Allt om Mat
Sedan Allt om Mat för första gången publicerade receptet 1975, i nummer 13, har mycket hänt i den kulinariska världen, men Kreolskans gryta är en vardagsfavorit som verkar vara här för att stanna. Ibland ersätts vispgrädden med matlagningsgrädde för att snåla in på kalorierna.