Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling

Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling är en festlig vegetarisk rätt. Det finns olika sorters matvete, som suger upp grädden lite olika. Späd med mjölk om matvetet blir för torrt, konsistensen ska vara som risotto. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. 

Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling
Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling
Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2broccolistånd- (à 250 g)
  • 200 gmatvete- (3 dl)
  • 25 gsmör
  • 200 gostronskivling
  • 2 mskrapsolja
  • 2 krmsalt- + 1/2 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 1 krm
  • 3 dlvispgrädde
  • 3 dlparmesan- riven, eller annan ­lagrad hårdost
  • 1 tskflingsalt

Krämigt matvete

  1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Bryt broccolin i buketter. Koka dem i saltat vatten ca 8 min. Häll av vattnet och lägg tilbaka broccolin i kastrullen. Lägg i smöret och låt stå.

  2. Finstrimla ostronskivlingen. Stek i olja en stekpanna tills den är gyllene och krispig. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  3. Koka upp grädden. Lägg i matvetet och blanda i den rivna osten. Låt sjuda under omrörning ca 5 min. Krydda med 1/2 tsk salt.

  4. Lägg matvete, broccoli och svamp på ett uppläggningsfat. Strö över flingsalt och 1 krm peppar och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept av Thomas Sjögren: