Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig svampsoppa med krispig grönkålstopping

Krämig svampsoppa med krispig grönkålstopping kan göras dagen före servering. Lyxa till soppan med några droppar tryffelolja. Förvara chipsen torrt.

Krämig svampsoppa med krispig grönkålstoppingKrämig svampsoppa med krispig grönkålstoppingKrämig svampsoppa med krispig grönkålstopping
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 250 gsvamp- t ex skogschampinjoner, portabello eller shiitake
  • 1gul lök- liten
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 msksmör
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 mskkantarellfond- konc
  • 5 dlvatten
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskkonjak- ev
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Grönkålschips

  • 200 ggrönkål
  • 1 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt

Tillbehör

  • tryffelolja
  • örter

Gör så här

  1. Grönkålschips: Sätt ugnen på 150°. Dra bort stammen från grönkålen och riv kålen i små bitar. Lägg dem i en skål och häll över olja. Tillsätt salt och blanda noga, gärna med händerna så att grönkålen täcks helt av oljan.

  2. Fördela kålen på en plåt med bakplåtspapper och torka mitt i ugnen ca 15 min, passa noga de bränns lätt. Låt chipsen kallna.

  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och fortsätt fräs 2–3 min. Tillsätt vinet och låt koka ihop 2–3 min.

  4. Tillsätt fond, vatten och grädde. Smaka eventuellt av med konjak. Låt koka under lock ca 10 min.

  5. Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med salt och peppar. Servera soppan toppad med tryffelolja och örter med grönkålschipsen.

Vad tyckte du om receptet?