Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig sommarpaj

Recept på krämigt god paj fylld med blandade bär, toppad med mandelspån. Låt pajen stå en stund efter gräddning så att den hinner ”sätta sig”.

Krämig sommarpaj
Krämig sommarpaj
Krämig sommarpaj
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskbakpulver

Fyllning

  • 300 gbär- blandade, t ex björnbär, vinbär, hallon
  • 1ägg- stort
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 dlströsocker
  • 2 krmvaniljpulver
  • 2 mskvetemjöl
  • 0,5 dlmandelspån

Garnering

  • 1 mskflorsocker

Gör så här

  1. Tärna smöret. Knåda snabbt ihop smör, 3 dl mjöl, socker och bakpulver till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fyllning: Vispa ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljpulver till en smet. Blanda bären med mjöl. Fördela dem jämnt över bottnen. Häll över smeten. Strö på mandelspån.

  4. Grädda mitt i ugnen tills pajen har stannat och fått fin färg, 30–40 min.

  5. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker och servera.

Vad tyckte du om receptet?