Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig rotfruktspytt

Recept på krämig rotfruktspytt. Rejält med nyriven pepparrot är gott till pytten.

Krämig rotfruktspyttKrämig rotfruktspyttKrämig rotfruktspytt
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 4gulbetor- jämnstora
  • 1 mskhavssalt- + 1 tsk + 1/2 tsk
  • 4potatisar
  • 1palsternacka
  • 2morötter
  • 1 msksolrosolja
  • 1rödlök
  • 400 gkorv- revbenskött, köttbullar eller skinka
  • 3 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 msksenap- grov, osötad
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Örtsallad

  • örter och blad- som t ex körvel, bladspenat, persilja, rucola, basilika

Tillbehör

  • pepparrot- riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj betorna och rulla dem i 1 msk salt. Lägg dem i en liten ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen 30–40 min, tills de är mjuka. Skala och halvera betorna.

  2. Skala potatis och rotfrukter och skär i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över oljan. Strö över 1 tsk salt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Skala och hacka löken. Tärna köttet. Blanda ner lök och kött i formen och tillaga ytterligare ca 10 min.

  4. Koka upp mjölk, grädde och kalvfond. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten till en lätt krämig sås. Smaka av med senap. Krydda med 1/2 tsk salt och svartpeppar.

  5. Blanda varm pytt och sås och servera med gulbetor, örtsallad och riven pepparrot.

Vad tyckte du om receptet?