Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Risotto är en av Italiens stoltheter! Krämig, smakrik och fantastiskt god. Det är en maträtt som ofta består av mellankorning och rundkornigt ris. För att lyckas med en riktigt krämig och god risotto ska du välja arborio- eller avorioris. En god risotto kan du göra med sparris, svamp, kyckling, lax, räkor, skaldjur – ja, allt du känner för! Här är ett recept på en enkel risotto med svamp.
Koka upp vattnet och häll det över den torkade svampen. Låt så ca 5 min. Ta upp svampen och låt den rinna av men spara blötläggningsvattnet. Smula ner buljongtärningarna i vattnet.
Ansa och finhacka fänkålen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i 2 msk smör och olja i en gryta under omrörning ca 2 min. Tillsätt riset och blanda om.
Häll på vinet och fortsätt att röra. Tillsätt 2 1/2 dl av buljongen och rör tills den sugits upp av riset. Fortsätt att tillsätta buljong, lite i taget under omrörning, tills riset är mjukt men har en liten kärna i mitten. Det tar 15-20 min.
Ansa och skär den färska svampen i bitar. Stek den i 2 msk smör tills den är gyllene. Krydda med salt och peppar. Blanda ner den stekta och den torkade svampen i risotton. Blanda i parmesanosten.
Toppa risotton med flagad parmesan och oregano och servera.
Recept från Mitt kök