Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig potatisgratäng med spenat, getost och valnötter

Passa gratängen noga, så att den inte bränns vid under gräddningen, använd gärna ugnsfolie så att gratängen inte blir för brun.

Krämig potatisgratäng med spenat, getost och valnötter
Krämig potatisgratäng med spenat, getost och valnötter
Krämig potatisgratäng med spenat, getost och valnötter
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1214 medelstorapotatisar
  • 1gul lök
  • 50 gbladspenat- fryst, tinad
  • 4 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymalen
  • 23 kvistartimjan- färsk, hackad
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 3 dlgratängost- riven
  • 1 msksmör- & olja till formen + till gratängen
  • 150 ggetost- smulad,utan skinn/skal
  • 23 mskvalnötskärnor- hackade

Till garnering och servering

  • 23 mskvalnötskärnor- hackade
  • flingsalt- nymalen svartpeppar
  • grön sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatis och lök, använd gärna mandolin eller matberedare. Krama ur all vätska ur spenaten och hacka den grovt.

  2. Blanda grädde, salt, peppar, timjan, vitlök och gratängost i en bunke. Vänd ner potatisen och löken och blanda väl.

  3. Häll hälften av potatisen i en smord gratängform, lägg på den hackade spenaten lite här och där, hälften av getosten och valnötterna. Lägg på resten av potatisen och toppa med resten av getosten.

  4. Jämna till gratängen så att inga toppar bildas. Ringla över smör & olja. Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk, cirka 50 min, känn med provsticka.

  5. Strö över valnötterna och grädda ytterligare cirka 5 minuter. Salta och peppra. Servera med grön sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström

Recept från Mitt kök