Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Härligt krämig paj som hämtar sötma från persikorna och syra från färskosten.
Vispa smör och socker riktigt fluffigt. Vispa ner ägget. Tillsätt mjöl och vatten och knåda snabbt ihop till en deg, överarbeta den inte. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda pajbottnen mitt i ugnen i 20–25 min.
Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Rör ihop färskost och socker. Tillsätt ägget och vispa ihop till en jämn smet. Rör ner citronskal och –saft. Häll blandningen i pajskalet.
Kärna ur persikorna och skär dem i tunna klyftor. Lägg klyftorna i ett fint mönster på fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min. Strö över pistaschnötter och servera med vaniljglass eller vispad grädde.