Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig persikopaj

Härligt krämig paj som hämtar sötma från persikorna och syra från färskosten. 

Krämig persikopajKrämig persikopajKrämig persikopaj
Överraska med en persikopaj! Det här receptet på krämig persikopaj kommer du att vilja göra igen och igen. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 0,75 dlrårörsocker
  • 1ägg- stort
  • 3,5 dldinkelsikt- (210 g)
  • 1 mskvatten

Fyllning

  • 0,5citron
  • 300 gnaturell färskost
  • 0,5 dlströsocker
  • 1ägg
  • 2persikor

Topping

  • 2 mskpistaschnötter- hackade

Tillbehör

  • vaniljglass- eller vispad grädde

Gör så här

  1. Vispa smör och socker riktigt fluffigt. Vispa ner ägget. Tillsätt mjöl och vatten och knåda snabbt ihop till en deg, överarbeta den inte. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 1 tim. 

  2. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda pajbottnen mitt i ugnen i 20–25 min.

  3. Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Rör ihop färskost och socker. Tillsätt ägget och vispa ihop till en jämn smet. Rör ner citronskal och –saft. Häll blandningen i pajskalet.

  4. Kärna ur persikorna och skär dem i tunna klyftor.  Lägg klyftorna i ett fint mönster på fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min. Strö över pistaschnötter och servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?