Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig pastej med rödlökschutney

Med vispad grädde, goda kryddor och en skvätt konjak eller portvin kan du enkelt trolla fram en krämig julpastej. En chutney på rödlök och russin passar utmärkt till.

Krämig pastej med rödlökschutney
Krämig pastej med rödlökschutney
Krämig pastej med rödlökschutney
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 400 gleverpastej- bredbar av grövre sort, till exempel dansk leverpastej
  • 2 krmkryddpeppar- krossad
  • 2 krmrosépeppar- krossad
  • 2 msktimjanblad
  • 2 mskkonjak- eller portvin
  • 1,25 dlvispgrädde

Rödlökschutney

  • 500 grödlök
  • 1 dlrussin
  • 3 dlrödvin
  • 0,5 dlrödvinsvinäger
  • 1,5 dlmuscovadosocker- mörkt
  • 2 mskingefära- färsk, finhackad
  • 6kryddnejlikor
  • 0,5 tskkorianderfrön- stötta
  • salt

Till servering

  • crostini- av cirka 12 skivor vörtbröd

Gör så här

  1. Rödlökschutney: Skala och skiva löken tunt. Blanda alla ingredienser i en gryta. Koka på svag värme utan lock, cirka 45 minuter. Rör då och då. Häll upp på en burk och förvara i kylen. Låt gärna smakerna mogna ett par dagar före servering. Servera chutneyn rumstempererad.

  2. Pastej: Blanda pastejen med kryddor och konjak eller portvin.

  3. Vispa grädden. Vänd ner grädden i pastejen.

  4. Lägg upp pastejen i en skål, täck över och låt stå i kylen fram till servering. Garnera gärna med färsk timjan och lite stött rosépeppar.

  5. Crostini: Sätt ugnen på 225 grader. Skiva vörtbrödet och skär skivorna på diagonalen. Rosta några minuter i mitten av ugnen. Klicka pastej på brödet och toppa med lite rödlöks­chutney.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök