Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blomkålspaj med parmesan och rostad blomkål

Det är aldrig fel tillfälle för en god paj - här är en variant med rostad blomkål som toppas med persilja och parmesan.

Blomkålspaj med parmesan och rostad blomkål
Blomkålspaj med parmesan och rostad blomkål
Blomkålspaj med parmesan och rostad blomkål
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 5 dlvetemjöl
  • 200 gsmör- tärnat kylskåpskallt
  • 1 dlvatten- iskallt

Fyllning

  • 2blomkål- à cirka 500 g
  • 3 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt

Äggsmet

  • 45 dlost- riven, gärna port salut eller västgötakloster
  • 4ägg
  • 4 dlgrädde
  • 0,5 tsksalt- ca
  • 1 krmsvartpeppar- nymalen

Till garnering

  • persilja- hackad
  • parmesan- riven

Gör så här

  1. Mixa ihop mjölet och smörtärningarna i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, så att den kommer upp på formens kanter. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Ansa blomkålen och skär den i skivor. Dela skivorna i mindre buketter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Toppa med smulat flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

  4. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten.

  5. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.

  6. Lägg hälften av blomkålen i pajen, fördela över hälften av ägg- och ostsmeten. Lägg på resterna av kålen och fördela över resten av smeten.

  7. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Sätt pajen på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg, cirka 35 minuter.

  8. Garnera med persilja och parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök