Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron

Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron passar bra på julbordet. Champinjonerna kokas i en lag med klassiska matjessillkryddor. Den får då nästan samma smak som matjessillen.

Krämig matjessill och champinjoner med örter och citronKrämig matjessill och champinjoner med örter och citronKrämig matjessill och champinjoner med örter och citron
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 burkarmatjessill- (à 200 g)
  • 2 dlcrème fraiche
  • 0,5 dlmajonnäs
  • 1citron
  • 1 krukadill
  • 1 asksmörgåskrasse
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Champinjoner

  • 250 gchampinjoner
  • 2 mskättiksprit- (12 %)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 1 tsksalt
  • 10kryddpepparkorn
  • 1 krmkanel- mald
  • 1 krmkryddnejlikor- malda

Gör så här

  1. Champinjoner: Ansa och halvera små champinjoner, skär större i fjärdedelar. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Lägg svampen i den varma lagen. Låt kallna och ställ i kylen ca 1 dygn.

  2. Låt matjessill och champinjoner rinna av väl. Blanda crème fraiche och majonnäs. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka dillen, spara lite till garnering. Klipp smörgåskrassen, spara lite till garnering. Blanda ner citronskal, dill och krasse i såsen och krydda med salt och peppar.

  3. Blanda hälften av såsen med matjessill och hälften med champinjonerna. Ställ båda sorterna i kylen och låt dra ca 4 timmar. Garnera med den sparade dillen  och smörgåskrassen vid servering.

Vad tyckte du om receptet?