Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig köttfärspaj med grönpeppar

En underbart kryddig köttfärspaj utöver det vanliga. Krämig, smakrik och mättande. Fantastiskt god! Servera med en enkel grönsallad.

Krämig köttfärspaj med grönpeppar
Krämig köttfärspaj med grönpeppar
Krämig köttfärspaj med grönpeppar
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 125 gsmör
  • 34 mskvatten- iskallt

Fyllning

  • 1salladslök
  • 2röda paprikor
  • 4 mskmajsolja
  • 0,5 mskgrönpeppar- i vinägerlag (finns på burk)
  • 500 gköttfärs- gärna högrevsfärs
  • 12 krmsalt

Äggsmet

  • 3ägg
  • 2 dlgrädde
  • 0,5 tskströsalt
  • 1 krmsvartpeppar
  • 3 dlost- riven

Till gräddning

  • 1 arkaluminiumfolie
  • smör

Potatisgarnering

  • 34 medelstorapotatisar- mjöliga
  • 23 mskolivolja

Till servering

  • 1 askcocktailtomater- ca 250 g
  • 2 mskolivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Pajdeg: Mixa ihop mjöl och smöret skuret i bitar i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt vattnet medan maskinen blandar och mixa ihop till det formas en deg. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt cirka 20 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord, den ska vara cirka 3 millimeter tjock. Tryck ut den i botten och på kanterna i en i en pajform eller panna, cirka 22 centimeter i diameter, så att den hänger lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och förgrädda cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

  4. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

  5. Fyllning: Ansa och skiva löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i små skivor. Fräs det skivade i hälften av oljan cirka 3 minuter. Tillsätt grovstött grönpeppar, utan lagen, och fräs cirka 1/2 minut. Ta upp det frästa på en tallrik.

  6. Fräs färsen grovsmulig i resten av oljan och stek den tills den fått fin färg, rör om då och då. Blanda i den frästa löken och paprikan. Smaka av röran med salt.

  7. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Blanda i osten.

  8. Varva färsröra och äggsmet i pajskalet, med äggsmeten överst. Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

  9. Gör potatisgarnering under tiden. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, använd gärna mandolin. Fräs potatisen halvmjuk i oljan, cirka 5 minuter.

  10. Ta ut pajen. Ta bort folien och kasta den. Toppa pajen med potatisen och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare 15 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt pajen vila cirka 20 minuter innan den serveras.

  11. Fräs cocktailtomaterna i oljan cirka 5 minuter. Krydda med flingsalt och servera till pajen.

Vad tyckte du om receptet?