Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En underbart kryddig köttfärspaj utöver det vanliga. Krämig, smakrik och mättande. Fantastiskt god! Servera med en enkel grönsallad.
Pajdeg: Mixa ihop mjöl och smöret skuret i bitar i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt vattnet medan maskinen blandar och mixa ihop till det formas en deg. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt cirka 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen på mjölat bakbord, den ska vara cirka 3 millimeter tjock. Tryck ut den i botten och på kanterna i en i en pajform eller panna, cirka 22 centimeter i diameter, så att den hänger lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och förgrädda cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
Fyllning: Ansa och skiva löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i små skivor. Fräs det skivade i hälften av oljan cirka 3 minuter. Tillsätt grovstött grönpeppar, utan lagen, och fräs cirka 1/2 minut. Ta upp det frästa på en tallrik.
Fräs färsen grovsmulig i resten av oljan och stek den tills den fått fin färg, rör om då och då. Blanda i den frästa löken och paprikan. Smaka av röran med salt.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Blanda i osten.
Varva färsröra och äggsmet i pajskalet, med äggsmeten överst. Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
Gör potatisgarnering under tiden. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, använd gärna mandolin. Fräs potatisen halvmjuk i oljan, cirka 5 minuter.
Ta ut pajen. Ta bort folien och kasta den. Toppa pajen med potatisen och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare 15 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt pajen vila cirka 20 minuter innan den serveras.
Fräs cocktailtomaterna i oljan cirka 5 minuter. Krydda med flingsalt och servera till pajen.