Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Krämig hummerrisotto med smörstekt hummer och dill är en lyxig smårätt. Låt gästerna slå sig ner vid bordet och vänta på risotton, inte tvärtom. Risotto ska njutas rykande varm. Hummern ska bara bli varm i smöret, steker man för länge blir hummerköttet torrt och segt.
Hummerfond: Klyv hummern, bryt loss och knäck klorna. Peta försiktigt ut hummerköttet och lägg i kylen.
Sätt ugnen på 225° varmluft. Lägg hummerskalen på en plåt och rosta skalen mitt i ugnen ca 10 min.
Skala och hacka vitlök och lök. Skala och skär moroten i bitar. Skär sellerin i bitar. Bryt loss 5 stjälkar dill. Stek grönsaker, kryddor och tomatpuré i olja tills grönsakerna fått fin färg. Tillsätt skalen och låt fräsa ytterligare 3 min.
Häll på vin och vatten tills det knappt täcker. Koka upp och skumma av. Låt koka under lock ca 20 min. Ta grytan från plattan och låt dra ca 30 min. Sila av skalen och låt fonden koka ner till hälften.
Risotto: Skala och hacka löken. Fräs den i olja ca 3 min. Tillsätt riset, fräs ytterligare 3 min. Häll på vinet och späd sedan efter hand med fonden, några deciliter i taget. Krydda med salt och peppar.
Skär hummerköttet i bitar, men låt klorna vara hela. Fräs hummerköttet snabbt i smör. Krydda med salt. Servera risotton rykande varm med hummer. Garnera med dill.