Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på krämig grön ärtsoppa med lutfiskomelett. En elegant huvudrätt där ostkexen, soppan och lutfiskomeletterna kan förberedas i god tid.
Ostkex: Sätt ugnen på 225°. Tina smördegen. Lägg den okavlade smördegsplattan på en plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Strö över riven ost och mandel. Tryck till lätt med handen så att det fastnar.
Skär plattan i 4 långa stavar. Sära lite på dem så att de inte flyter ihop vid gräddningen. Grädda i nedre delen av ugnen 12-15 min.
Lutfiskomelett: Sänk ugnen till 200°. Smörj 4 ugnssäkra portionsformar. Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Hacka hälften till omeletten och skär resten i bitar och spara till garnering.
Koka upp mjölken. Vispa samman äggen i en bunke. Tillsätt hackat bacon, lutfisk och purjolök. Låt mjölken svalna något och vispa ner den i äggblandningen. Smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen i formarna Grädda mitt i ugnen 25-30 min.
Soppa: Koka upp ärter, vatten och buljongtärning. Låt koka ca 5 min under lock. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar. 6. Skär loss omeletterna ur formarna och stjälp upp dem i djupa tallrikar. Häll försiktigt i den varma soppan. Garnera med baconbitar och ärtskott och servera med kexet.