Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig gratäng med skinka och bacon

Recept på rotfruktsgratäng med skinka och bacon. Får du inte tag i sötpotatis, kan den bytas ut mot vanlig potatis.

Krämig gratäng med skinka och bacon
Krämig gratäng med skinka och bacon
Krämig gratäng med skinka och bacon
EVA HILDÉN SMITH Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 500 gmorötter
  • 2palsternackor- cirka 250 g
  • 1sötpotatis- cirka 200 g
  • 1 litenrödlök
  • 3 mskolivolja
  • salt- peppar
  • 1 påsespenat- 150 g
  • 1 tsksmör
  • 8 skivorskinka
  • 46bacon- skivor

Gratängsås, cirka 5 dl

  • 25 gsmör
  • 1,5 mskvetemjöl
  • 2,5 dlhönsbuljong- på tärning
  • 2,5 dlmjölk

Gör så här

  1. Smält smöret. Blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljongen och mjölken under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva rotfrukterna, potatisen och löken. Blanda ­rotfrukter och potatis med oljan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Rör om 1-2 gånger under tiden.

  3. Fräs spenaten i smöret cirka 1 minut. Låt svalna och krama ur vätskan.

  4. Blanda rotfrukterna och sötpotatisen, ­spenaten och löken i en ugnssäker form. Ringla över såsen och blanda försiktigt. Lägg i skinkan och baconskivorna, delade i mindre bitar.

  5. Sätt formen i nedre delen av ugnen 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer:

Lättlagad potatisgratäng – recept

Bästa receptet på köttfärssås

Enkel kycklinggryta med curry