Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krämig curry- och apelsinkyckling

Kycklingen marineras ca 1 timme eller mer för extra smak.

Krämig curry- och apelsinkyckling
Krämig curry- och apelsinkyckling
Krämig curry- och apelsinkyckling
Krämig curry- och apelsinkyckling Foto: Ulrika Pousette

Krämig curry- och apelsinkyckling

  • 1kyckling- hel (ca 1,2 kilo)
  • 1 mskkorianderfrön
  • 1 mskfänkålsfrön
  • 1 mskcurry
  • 1 tskgurkmeja
  • 0,5 tskchiliflakes
  • 1,5 dlapelsinjuice- drickfärdig, gärna färskpressad
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskhonung- flytande
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlmatyoghurt

Quinoasallad

  • 1 dlsötmandlar
  • 2 dlröd quinoa
  • 4 dlvatten
  • 1 msklantbuljong- eller 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5granatäpple
  • 1fänkålsstånd- stor (250 g)
  • 0,5 mskolivolja
  • 1 mskhonung- flytande
  • 0,5 dlvit balsamvinäger
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 3 mskcitron- pressad
  • 1 dlbladpersilja- hackad
  • 1 påseröda mangoldskott- (70 g)

Gör så här

  1. Stöt korianderfrön och fänkålsfrön i en mortel. Blanda med resterande kryddor, apelsinjuice, riven vitlök, honung, olivolja, salt och peppar. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och massera in kryddblandningen. Marinera i kylen ca 1 timme. Vänd runt då och då.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Klipp upp hela ryggen på kycklingen och klipp bort ryggbenet. Fläk ut kycklingen. Lägg den i en ugnssäker form och häll över marinaden. Stek mitt i ugnen till 70 grader innertemperatur, ca 45 min. Ös 2–3 gånger under tiden med skyn.

  3. Ta upp kycklingen och skär den i bitar. Lägg upp på ett fat. Vispa ihop stekskyn med yoghurt.

  4. Sallad: Skålla och skala mandeln. Skölj quinoan noga i ljummet vatten. Koka quinoan i vatten  och buljong.

  5. Pilla ut granatäppelkärnorna. Rosta mandlarna i torr, het stekpanna. Låt svalna och grovhacka dem sedan. Ansa och strimla fänkålen.

  6. Fräs fänkålen i olja i en stekpanna ca 2 min. Tillsätt honung, vinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt vätskan koka in. Dra av från plattan och låt svalna.

  7. Blanda quinoa, granatäpple, fänkål, citronsaft och persilja. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Vänd ner mangoldskott och toppa med mandlarna. Servera salladen till kyckling och sky.

  8. Tips! Bryt granatäpplet i bitar och pilla ut kärnorna i en bunke med kallt vatten. Skalet flyter och är lätt att plocka upp, häll sedan bort vattnet.

Vad tyckte du om receptet?