BAKTIPS! Baka färdiga släta bullar och lägg i frysen. Ta fram och fyll när du blir sugen.
Läs också:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Omtyckta bullar fyllda med en gräddig vaniljkräm. Det är extra viktigt att bullarna blir luftiga och väljästa för att vaniljkrämen ska få plats. De är lite tidskrävande att göra men de kan även förberedas och göras stegvis. Både krämen och bullarna kan förvaras i kyl respektive frys.
Smula ner jästen i mjölken och rör så att den löses upp. Stöt kardemumman i mortel. Blanda ner kardemumma, socker och salt i degvätskan. Tillsätt 13 dl mjöl, lite i taget, tills degen får en slät och mjuk konsistens, spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen i 10 min i maskin. Tillsätt smöret i klickar och arbeta in det i degen. Platta ut degen och täck med bakplåtspapper eller plastfolie. Låt jäsa i kylen i ca 30 min. Ställ in en form med vatten
i botten på ugnen och sätt ugnen på 50°.
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen i 30 bitar. Varje bit ska väga ca 60 g. Rulla bitarna till runda släta bullar. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper, ca 10 på varje plåt. Stäng av ugnsvärmen och jäs bullarna i den fuktiga ugnsvärmen i ca 40 min.
Vaniljkräm: Blanda mjölk, äggulor, majsstärkelse och vanilj i en kastrull. Värm på medelvärme och sjud till en kräm. Ta upp vaniljstången, om vaniljstång används, och skrapa ut fröna. Rör ner dem i krämen. Täck krämen med lock eller plastfolie och låt kallna. Vispa grädden. Vänd samman grädde och vaniljkräm och häll i en spritspåse med en liten spritstyll, nr 10.
När bullarna jäst klart ska de ha jäst upp till knappt dubbel storlek, ta ut dem ur ugnen. Sätt ugnen på 250°. Bullarna ska inte penslas. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12 min. De ska få en jämn gyllenbrun färg. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
Gör ett litet hål i sidan av bullen med ett vasst föremål, t ex ett grillspett. Spritsa in vaniljkräm i bullen. Här kan det vara bra att vara två, en som håller i bullen som ska fyllas och en som spritsar. För att veta att man fått i tillräckligt med kräm kan man väga bullen när den är fylld. Med krämen ska bullen väga lite drygt 85 g.
Smält smöret. Häll upp socker i en skål. Pensla en bulle i taget runtom, men inte på undersidan, med smält smör. Doppa därefter bullen i socker och lägg den på ett fat. Krämbullarna ska helst serveras nygjorda men de håller fint i 1 dag. Bullar kan frysas ofyllda och utan smör- och sockergarnering.
BAKTIPS! Baka färdiga släta bullar och lägg i frysen. Ta fram och fyll när du blir sugen.
Läs också: